HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A nyugati országok felfegyvereznék az ellenállókat egy esetleges ukrajnai orosz invázió esetén

A nyugati szövetségesek folyamatosan tárgyalnak arról, hogyan reagáljanak, ha Moszkva lerohanja Kijevet.

Link másolása

Boris Johnson a müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében kijelentette, a Nyugat kollektív érdeke, hogy egy esetleges orosz invázió „elbukjon, és kudarcot valljon” - írja a Guardian.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan kijelentette, hogy az USA hajlandó felfegyverezni az ellenállásban harcolókat, és nem fogadná el a nemzeti önrendelkezés elvét eltörlő Oroszország katonai győzelmét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyobb támogatást és szigorú szankciókat kért a nyugati államoktól az orosz agresszióval szemben.

Szombaton az ukrán hadsereg közölte, hogy két katonájuk meghalt, négyen pedig megsebesültek a szakadár területeken kialakult tűzharcban.

Az ukrán külügyminisztérium szerint felfegyverzett orosz alakulatok „provokatív lövöldözést” indítottak az ország keleti részén fekvő, 250 kilométeres frontvonalon. Többször is felmerült a gyanú, hogy Oroszország igyekszik ürügyet találni a támadásra. Mégpedig úgy, hogy megvádolja az ukrán kormányt: tűz alá vették az oroszbarát szeparatista területeket.

Az Oroszország által támogatott szeparatista területek egyikében,

Luhanszk külvárosában szombat délután sorozatos fegyverropogás hallatszott.

Az ukrán hadsereg szombaton helikopterrel és páncélozott járművekkel vitt be egy csoport újságírót a városba. Ennek célja, hogy segítsen eloszlatni azt a hamis orosz narratívát, amely szerint az ukrán hadsereg áll a felerősödő fegyveres agresszió mögött.

Az ukrán katonai hírszerző szolgálat szombaton közölte: a Kreml továbbra is olyan destabilizáló hadműveleteket tervez, amelyekért Kijevet hibáztatnák - és amelyek akár civilek halálát is okozhatják.

A hírszerzés arról is beszámolt, hogy a donyecki és luhanszki szeparatista „köztársaságokban” olyan hamis szórólapok keringenek, amelyek szerint Ukrajna támadásra készül.

Az ukrán kormány azonban kijelentette, hogy elkötelezett a párbeszéd mellett, és nem áll szándékában támadást indítani vagy szabotázst végrehajtani Donbasz térségében.

Eközben a NATO visszahívta munkatársait Kijevből a nyugati Lviv városába, ahová szombaton Nagy-Britannia is átköltöztette nagykövetségét. A nyugati katonai segítségnyújtás mértékét még mindig vitatják. Boris Johnson ugyanakkor azt is mondta, nem kizárt, hogy fegyvereket biztosítanak majd az ellenállók számára. Ám amíg lehet, inkább diplomáciai úton oldanák meg a konfliktusokat.

A nyugati államok mindenesetre nem szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy nagyobb ellenállást szítanak és mélyítik a konfliktust a NATO, illetve Oroszország között.

A Biden-adminisztráció egyébként engedélyezte a balti államoknak, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajna számára, az elmúlt évben pedig az USA is mintegy 650 millió dollárnyi katonai felszerelést biztosított Kijevnek. Ezt nemrég megtoldották egy 200 millió dolláros csomaggal, ami Javelin páncéltörő rakétákat és egyéb katonai eszközöket, fegyvereket tartalmazott.

Joe Biden azt azonban kizárta, hogy amerikai katonákat küldjenek Ukrajnába, mivel az Egyesült Államoknak nincs jogi kötelezettsége Ukrajna katonai megsegítésére. Boris Johnson vele szemben hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak Ukrajna mellé kell állnia, és nem szabad engednie, hogy Oroszország győzzön.

„Ha a párbeszéd kudarcot vall, és Oroszország úgy dönt, erőszakot alkalmaz Ukrajna ártatlan és békés lakossága ellen, figyelmen kívül hagyja az államok közötti civilizált viselkedési normákat és ENSZ alapokmányát, akkor nem lehet kétségünk afelől: közös érdekünk, hogy Oroszország végül kudarcot valljon”

– mondta a brit kormányfő. Hozzátette, hogy a nyugati államoknak fel kell vértezniük magukat egy elhúzódó válság lehetőségére, miközben Oroszország nyomás gyakorol majd rájuk és a gyenge pontjaikat keresi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: