A Nap koronakidobódásán egy éve átrepült Solar Probe érdekes felfedezést tett

A vakmerő kísérletre az űridőjárás megfigyelése és előrejelzése miatt volt szükség. Ember alkotta eszköz ilyen közel még nem repült el a Nap közelében.
Kép: NASA - szmo.hu
2023. szeptember 21.


Link másolása

Jó egy évvel ezelőtt, 2022 szeptember ötödikén repült át a NASA automata űrhajója a Nap egyik koronakidobódásán. A speciálisan megépített jármű sértetlenül vészelte át a műveletet, és a nem mindennapi út során rengeteg mérést végzett, melyeknek kiértékelése máig is tart.

Az eredményeket nemrég tették közzé a The Astrophysical Journal című folyóiratban.

Egy 2003-as tanulmány szerint a koronakidobódások (CME-coronal mass ejection) kölcsönhatásba léphetnek a csillagunk körüli pályán keringő bolygóközi porral, és akár kifelé is nyomhatják a port. A CME-k a Nap külső légköréből vagy koronájából származó hatalmas kitörések, amelyek aktívan irányítják az űridőjárást,

veszélyeztethetik a műholdakat, megzavarhatják a kommunikációs és navigációs technológiákat, és akár a Föld elektromos hálózatait is üzemképtelenné tehetik.

Ha többet megtudunk arról, hogy ezek az események hogyan hatnak a bolygóközi porra, az

segíthet a tudósoknak jobban megjósolni, hogy a CME-k milyen gyorsan haladhatnak a Naptól a Földig,

megkönnyítve az előrejelzésüket.

A Parker Solar Probe, rövidítve PSP (magyarul: Parker napszonda), korábban Solar Probe+ vagy Solar Probe Plus amerikai űrszonda, melyet 2018. augusztus 12-én indított a NASA a Nap légkörének tanulmányozására. A NASA első űreszköze, amelyet élő személyről, Eugene Parker asztrofizikusról neveztek el.

A PSP most figyelte meg először ezt a jelenséget. A CME egészen a Naptól mintegy 6 millió mérföldre lökte ki a port – ez körülbelül a Nap és a Merkúr közötti távolság egyhatoda –, de a megtisztított részben szinte azonnal betódult a Naprendszeren lebegő bolygóközi por. A tudósok csak most kezdik megérteni, hogy a bolygóközi por befolyásolja a CME alakját és sebességét. De további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük ezeket a kölcsönhatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk