hirdetés

HÍREK

A legfőbb ügyész is elismerte, hogy a fideszesek törvényt módosítottak Simonka György érdekei miatt

Polt Péter Hadházy Ákosnak címzett válaszlevelében azt is leírta, Simonka pontosan mely jogszabályok esetében tudta elérni a módosítást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 21.

hirdetés

Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákosnak címzett válaszlevelében elismerte: a vád alá helyezett fideszes Simonka György elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben - szúrta ki a 24.hu.

Erre már a vádiratban is utaltak, ugyanakkor nem volt világos, hogy Simonka pontosan mely jogszabályok esetében tudta elérni a módosítást. Erre kérdezett rá a Hadházy Ákos.

Polt Péter válaszából kiderül, hogy a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény, és a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelete módosult a fideszes képviselő érdekei szerint.

Simonka György mind a két esetben tompítani szeretett volna a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményein, de legfőképp el akarta kerülni, hogy vissza kelljen fizetnie a támogatásokat.

Az ügyről Hadházy Ákos egy videóban beszélt a Facebook-oldalán. A független országgyűlési képviselő szerint felelősségre kellene vonni a törvénymódosításokat jegyző képviselőket is.

hirdetés

Hadházy Ákos videójában arról is beszélt, szerinte éppen ezért a fideszes Jakab Istvánnak – aki az Országgyűlés alelnöke –, Győrffy Balázsnak – aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke –, valamint Fazekas Sándornak mint volt agrárminiszternek is ott lenne a helye Simonka György mellett a vádlottak padján.

Hadházy Ákos azt is elmondta, meg fogja kérdezni Polt Pétert, hogy legalább tanúként kihallgatták-e ezeket az embereket, hogyha nem, akkor miért nem. De arra is rá fog kérdezni, várható-e, hogy ezek az emberek vádlottként is megjelennek ebben az ügyben. A képviselő azt ígérte, hogy ha a legfőbb ügyész válaszol, akkor azt is el fogja mondani.

Simonka György ellen tavaly augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád: bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények. Az ügyészség szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A vádlottak padjára kellett ülnie a képviselő családtagjainak is, valamint további két fideszes országgyűlési képviselő rokonai is vádlottak lettek. Simonka György országgyűlési képviselő büntetőpere január 14-én kezdődött. A fideszes képviselő tagadta bűnösségét, nyolcan ugyanakkor beismerték tettüket.

FRISSÍTÉS: Az ügyészség közleményben reagált

"Dr. Hadházy Ákos 2020. május 21-én, délelőtt, a közösségi médiában közzétett nyilatkozatának, illetve bejegyzésének a jogalkotást érintő következtetései valótlanok.

A valóság ezzel szemben a következő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatásban lefolytatott vizsgálatának eredményeként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a Simonka György által irányított termelői szervezeteket határozatban kötelezte a jogosulatlanul felvett támogatások visszafizetésére.

Simonka György országgyűlési képviselőként a minden gazdálkodót érintő adminisztrációs hibák miatti túlzott jogkövetkezmények kiküszöbölésére hivatkozva javasolt jogszabálymódosításokat. A nyomozó hatóság szerint azt remélte, hogy személyére nézve is a visszafizetésre kötelező határozatok visszavonását érheti el.

A Kormány jogalkotási tervében a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény módosítása nem szerepelt, ezért az általánosságban racionálisnak tűnő törvényjavaslatot egyéni országgyűlési képviselők nyújtották be.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Simonka György elleni nyomozás során vizsgálta a jogszabálymódosításokkal kapcsolatban bűncselekmény gyanúját, azt azonban kizárta. A jogalkotásban részt vevők szerepe semmilyen büntetőjogi felelősséget nem vetett fel.

A jogszabályok módosítását követően a Simonka György irányítása alatt álló termelői szervezetek kérték a támogatások visszakövetelését előíró határozatok visszavonását. Ez azonban nem történt meg. Simonka György cselekménye tehát a NAV döntését nem befolyásolta."

 

FRISSÍTÉS 2: Simonka György is reagált

Simonka György a 2020. június 20. napján szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében cáfolja, hogy a legfőbb ügyész elismerte volna, hogy a fideszesek az ő érdekében módosítottak törvényt. Álláspontja szerint Simonka György az eltérő jogértelmezések miatt és az uniós gazdákkal szembeni hátrányok korrigálása érdekében, a gazdák kérését tolmácsolva tett javaslatokat minden esetben és minden magyar gazda érdekében járt el. Utalt továbbá arra, hogy a jogszabálymódosításokkal kapcsolatban a nyomozó hatóság a bűncselekmény gyanúját is kizárta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk