/hirek/a-kutyad-erti-amit-mondasz-neki/
hirdetés

HÍREK

A kutyád érti, amit mondasz neki

Magyar kutatók kétséget kizáróan igazolták, amit a kutyatulajdonosok már régóta sejtenek.

Link másolása

hirdetés

Áttörő kutatási eredménnyel jelentkeztek az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai. A Családi Kutya Program keretében a magyar kutatók a világon elsőként támasztották alá tudományos érvekkel azt, amit a szíve legmélyén már minden kutyatulajdonos érzett. Nevezetesen azt, hogy

a kutyák képesek értelmezni azt is, amit mondunk nekik, és azt is, hogyan mondjuk nekik.kutya04

Az úttörő kutatás eredményeit közlő tanulmányt (Neural mechanisms for lexical processing in dogs) elsőként a neves Science folyóirat hasábjain közölték. A szövegből kiderül, hogy a kutyák - akárcsak az emberek - a bal agyféltekéjüket használják a szavak megértésére, a jobbat pedig a hanglejtés értelmezésére.

"A beszédfeldolgozás során az emberi agy területei között létezik egy jól ismert munkamegosztás. A szavak jelentésének feldolgozása elsősorban a bal agyfélteke dolga, míg az intonáció értelmezése inkább a jobb féltekéhez köthető" - mondta Andics Attila, a kutatás vezetője.

"Az emberi agy nemcsak arra képes, hogy elkülönítse, mit mondunk és hogyan, de integrálni is tudja a két típusú információt, melyek együtt adják a beszéd értelmét. Eredményeink azt mutatják, hogy a kutyák is képesek minderre, ráadásul nagyon hasonló agyi mechanizmusokat használnak."

hirdetés
kutya03

A kutatás során 13 családi kutyát tanítottak meg arra, hogy mozdulatlanul feküdjenek egy fMRI készülékben, amelynek segítségével mérhették a kutyák agyi aktivitását, miközben a kiképzőjük beszédét hallgatták.

"A kutyák dicsérő szavakat hallgattak dicsérő és semleges hangsúllyal, illetve számukra jelentés nélküli kötőszavakat, szintén dicsérő és semleges hangsúllyal. Azt vizsgáltuk, hogy mely agyterületek különítik el a jelentéssel bíró szavakat a jelentés nélküliektől, illetve a dicsérő intonációt a nem dicsérőtől" - mondta Gábor Anna, a kutatás társszerzője.kutya05

Az agyi aktivitások elemzése során kiderült, hogy a szóbeli dicséret aktiválja a kutyák jutalomközpontját - azt az agyterület, ami a különböző örömszerző ingerekre reagál, akárcsak az embereknél. A szóbeli dicséret azonban csak akkor lehet jutalmazó, ha a kutya dicsérő jelentésű szavakat hall dicsérő hanglejtéssel. Ha csak a szójelentés vagy csak az intonáció volt dicsérő, a jutalomközpont nem volt aktív.

"Vagyis a kutyák nemcsak, hogy el tudják különíteni azt, amit mondunk, attól, ahogyan mondjuk, de arra is képesek, hogy a kettőt kombinálva társítsanak jelentést a hallottakhoz. Ez a jelenség is nagyon hasonló ahhoz, ahogy az emberi agy működik" – mondta Andics Attila.kutya01

A kutatás persze nemcsak a kutyák agyműködésének megértése szempontjából jelentős. Az eredmények arra is utalnak, hogy a szavak feldolgozását támogató neurális mechanizmusok már jóval korábban kialakultak az evolúció során, mint azt korábban gondoltuk. Ráadásul nemcsak az emberi agyra jellemzőek, hiszen a szójelentés reprezentációi egy beszédképtelen fajnál is megjelenhetnek egy beszédinger környezetben, mint azt a kutyák példája is mutatja.

Tehát: lehet, hogy a szavak használata kizárólag az emberekre jellemző, az értelmezésükhöz szükséges idegi folyamatokkal nem csak mi rendelkezünk.

"Eredményeink új megvilágításba helyezik elképzeléseinket arról, hogy hogyan jelenhettek meg a szavak a nyelvi evolúció során. Lehet, hogy kizárólag az emberek használnak szavakat, de ez nem azért van, mert csak a mi agyunk képes feldolgozni őket, hanem mert a szó emberi találmány" – magyarázza Andics.

A kutatás rövid összefoglalóját egy videóban is megtekinthetitek:

További információkat a kutatás saját weboldalán olvashattok!

Forrás, képek: ELTE.hu

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk