A koronavírusra teljesen immunis embereket keresik a tudósok világszerte

Segítségükkel új gyógyszereket és gyógymódokat fejlesztenének ki a világjárványt okozó vírus ellen.

Link másolása

Szinte lehetetlen célt tűzött ki maga elé tudósok egy csoportja:

szeretnék megtalálni azokat az embereket, akik genetikailag védettek a pandémiát okozó koronavírus ellen,

írja a Nature. A világméretű kutatás célja, hogy a SARS-CoV-2 vírusnak természetes adottságaiknál fogva ellenálló emberek segítségével új gyógyszereket és gyógymódokat fejlesszenek ki a Covid-19-cel szemben.

A nemzetközi tudóscsoport tisztában van azzal, hogy tűt keresnek a szénakazalban: ha egyáltalán létezik természetes rezisztencia a koronavírus ellen, könnyen előfordulhat, hogy csak egy maroknyi ember rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Evangelos Andreakos, görög immunológus szerint már az is óriási eredmény lenne, ha társaival együtt akár csak egyetlen ilyen embert is azonosítanának. Éppen ezért nem mindegy a módszer.

Első lépésben olyan embereket keresnek, akik mindenféle védelem (oltás, maszkviselés stb.) nélkül huzamosabb ideig tartózkodtak egy igazoltan fertőzött társaságában, és mégsem kapták el a vírust.

Különösen érdekesek lehetnek ezek közül, akik egy háztartásban éltek és egy ágyban aludtak a fertőzött személlyel, de mégis megúszták a betegséget. A világ különböző pontjairól eddig már több mint 1000 olyan személy jelentkezett a felhívásukra, aki megfelel a kritériumoknak.

A tudósok dolgát tovább nehezíti, hogy napról napra több ember kapja meg a koronavírus elleni védőoltást. Így lehetséges, hogy már azok is megkapták a vakcinát, akiknek egyébként genetikailag semmi szükségük nem lett volna az oltásra, ám erről fogalmuk sem volt. Feltételezéseik szerint a SARS-CoV-2 vírusnak ellenálló embereknek nagyon erős immunrendszere lehet, különösen az orruk belső részén található sejtekben.

A kutatók elképzelései szerint ha mégis sikerül találni néhány olyan embert, akiknek a szervezete ellenáll a Covid-19-nek, alaposan összevetik a genetikai állományukat a fertőzésen átesettekével. Ettől azt remélik, hogy végeredményben olyan áttörést érhetnek el, melyből megszülethet az első olyan készítmény, ami megakadályozza a fertőződést és a vírus továbbadását is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk