hirdetés

HÍREK

A koronavírus-tesztek „elsöprő többsége” ingyenes a kormány szerint

Rétvári Bence államtitkár azt is mondta, hogy a WHO kimutatása szerint Magyarországon a tesztelés az igazolt fertőzöttek arányához viszonyítva magasabb mint az európai átlag.
Fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. szeptember 22.

hirdetés

Az ingyenes Covid-tesztekről is beszéltek a képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

Sebián-Petrovszki László, a DK képviselője arról beszélt, hogy az ellenzék népszavazást kezdeményez az ingyenes tesztekről. Hozzátette:

szégyen és a gyalázat, hogy ilyen módon kell kikényszeríteni a kormánytól az ingyenes teszteket, holott az egészségügyi törvény is kimondja, járvány idején a járványügyi szűréseket az állampolgároknak ingyen kell biztosítani.

Felhívta a figyelmet arra: a nyugati országokban, így például Németországban és Hollandiában is ingyen, állami forrásból tesztelnek mindenkit, akinek igénye van rá, és a tesztekhez való hozzájutás is könnyebb. Kiemelte:

soha ilyen alacsony nem volt a tesztelés a lakosságarányhoz viszonyítva Magyarországon, mint most.

hirdetés

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: a WHO kimutatása szerint Magyarországon a tesztelés az igazolt fertőzöttek arányához viszonyítva magasabb mint az európai átlag, vagyis széleskörűbb, mint például Portugáliában vagy Szerbiában. Rámutatott:

a WHO magyar irodavezetője szerint elég koronavírus-tesztet végez el Magyarország. Álhírnek nevezte, hogy a tesztek többségéért fizetni kell. Ezzel szemben az igazság az, hogy a tesztek elsöprő többsége ingyenes

- mondta.

Kiemelte: míg Magyarországon egymillió lakosra 70 elhunyt jut, míg a képviselő által hivatkozott Németországban 113, Hollandiában pedig 363.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk