hirdetés

HÍREK

A kormány fizetheti ki a BKV-nak a 7 milliárdos kötbért a metrókocsikat leszállító orosz cég helyett

Cserébe a közlekedési cég csak elektromos buszokat vásárolhatna a kormánytól kapott pénzből.
Fotó: Glacz Norbert - szmo.hu
2020. október 07.

hirdetés

Átvállalná a kormány annak a 7 milliárdos kötbérnek a kifizetését, amelyet a BKV követel a hármas metró kocsijait leszállító orosz cégtől - értesült a Népszava.

A lap információi szerint nem sokkal a választások után kezdődhettek a tárgyalások a kormány és a fővárosi vezetés között az orosz Metrowagonmash-tól követelt 7 milliárdos kötbér átruházásáról. A lap forrásai szerint ez a lépés mindhárom érintettnek jól jönne, a kormány pedig akár peren kívül is megegyezhetne az orosz céggel.

A Népszava azt írja,

a kifizetés valamilyen zöldenergia-forrás vagy a szén-dioxid-kvóta terhére történhetne. Úgy tudják, a kormány kikötné a BKV-nak, hogy a pénzből kizárólag elektromos buszokat vásárolhat.

A lap szerint a kormány ezzel nagy lendületet adhatna a februárban bejelentett klíma- és természetvédelmi akciótervnek, amelynek fontos része a Zöld busz program, ennek keretében pedig 10 év alatt 36 milliárd forinttal támogatná az elektromos buszok beszerzését a kormány. A lap azt is írja, hogy a BKV már meg is kezdte egy feltételes elektromos buszbeszerzésre vonatkozó tender előkészítését.

hirdetés

Azt is megjegyzik, hogy a kötbér kifizetésének átvállalásával a kormány jó pontokat szerezhetne az orosz-magyar diplomáciai kapcsolatokban.

Mint ismert, az orosz Metrowagonmash nyerte meg a 3-as metróvonal szerelvényeinek felújítására vonatkozó tendert, amit 2014 augusztusában írt ki a Fővárosi Közgyűlés. Később azonban kiderült, hogy a cég nem a kiküldött szerelvényeket újította fel, hanem zömében gyakorlatilag újakat szállított. Ráadásul egyre több hiba jelentkezett a kocsiknál, voltak olyan szerelvények is, amiket időnként ki kellett vonni a forgalomból. Emiatt a BKV 2019 februárjában perelte be az orosz céget és 6,8 milliárd forint kötbért követel. A jogvita már több mint másfél éve húzódik, de még semennyit nem haladt előre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk