A királynő szívszorító tisztelettel adózik a „szeretett” Fülöpnek a karácsonyi beszédében

Idén különösen megérti azokat, akik szeretteiket vesztették el az elmúlt évben. Hosszú uralkodása legszemélyesebb hangvételű beszédét mondta el a királynő.

Link másolása

Karácsonyi beszédében együttérzését fejezte ki a Covid-19 álatl sújtott családok gyászában szerte az országban. A királynő hét évtized után először beszélt Fülöp hercegről, mondván, hogy „egy ismerős nevetés hiányzik" az otthonában.

A 60. házassági évfordulójukon készült képpel díszített íróasztal mögött ülve elismerte, hogy az ünnepi időszak „nehéz lehet azok számára, akik elvesztették szeretteiket", hozzátéve: „Ebben az évben különösen megértem, miért." Ritkán beszél ilyen nyíltan a személyes ügyekről a nyilvánosság előtt, és a „szeretett" Fülöpre vonatkozó megjegyzései áprilisi halála óta a legőszintébbek.

A királynő azt mondta:

„A szolgálat érzése, az intellektuális kíváncsisága és a képessége, hogy kihozza a szórakozást minden helyzetből, ez számomra mind ellenállhatatlan volt. Ez a csintalan, kérdező csillogás olyan fényes volt a végén is, mint amikor először megláttam. De az élet természetesen végső búcsúkból és első találkozókból áll. És bármennyire is hiányzik nekem és a családomnak, tudom, hogy szeretné, ha élveznénk a karácsonyt."

A királynő ugyanazt a zafír krizantém brosst viselte, mint 1947-ben nászútjukon.

Felismerte, hogy a koronavírus-fertőzések téli hulláma milyen hatással van az emberek terveire, miután személyesen úgy döntött, hogy csökkenti a királyi család szokásos ünnepségeit. A királynő felmondta a sandringhami nagy összejövetel előkészületeit, és inkább Windsorban tölti a napot Károly herceggel és Kamillával, míg Anna hercegnő karanténban van, miután férje pozitív lett a Covid-19-re.

Amióta egy éjszakát kórházban töltött, továbbá fájó háta miatt a fegyverszünet napi ünnepségen való részvételét mondta le, a 95 éves uralkodó elővigyázatosságból, úgy döntött, hogy karácsony reggel nem vesz részt az istentiszteleten.

András hercegről vagy Harry hercegről, nem tett említést idén sem.

A királynő, akinek beszédét a windsori kastély fehér szalonjában rögzítették és egyedül írta, azt mondta: „Bár a Covid ismét azt jelenti, hogy nem ünnepelhetünk úgy, ahogy szerettük volna, még mindig élvezhetjük a sok kedves hagyományt." Hozzátette:

„Biztos vagyok benne, hogy valaki ma valahol meg fogja jegyezni, hogy a karácsony a gyerekek ideje. Ez egy lebilincselő igazság, de csak a történet fele. Talán igazabb azt mondani, hogy a karácsony mindannyiunkban megszólíthatja a gyermeket. A felnőttek, amikor aggódnak, néha nem látják az örömöt az egyszerű dolgokban, ahol a gyerekek igen. És számomra és a családom számára, még ha egy ismerős nevetés hiányzik is ebben az évben, öröm lesz karácsonykor, hiszen lehetőségünk van felidézni és újra látni az ünnepi szezon csodáját a kisgyermekeink szemével, akik közül idén még négyet örömmel üdvözölhettünk."

A királynő arra is utalt, hogy az új évben végre újra találkozhat szeretteivel.

„Februárban, mindössze hat hét múlva, kezdetét veszi a platina jubileumi évem, ami remélem, lehetőséget ad az embereknek mindenhol, hogy élvezzék az összetartozás érzését, és magabiztosan kell előretekintenünk."

Hónapokkal azután, hogy a glasgow-i Cop26-on sürgette a világ vezetőit, hogy lépjenek fel az éghajlatváltozás ellen, a királynő saját családjának három generációja figyelmét is felhívta a környezet megőrzésének fontosságára.

Végül személyesen beszélt a karácsony vallási jelentőségéről, és arról, hogy Jézus születése hogyan biztosította „hite alapkövét".

A királynő idézett egy megrendítő sort az „Ó Betlehemi kis város" énekből („Az évek reményei és félelmei ma este teljesülnek benned"), és egyszerűen azzal fejezte be, hogy „nagyon boldog karácsonyt kívánok önöknek."

>VIDEÓ: A Királynő beszéde


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk