A „hallucináció” az év szava, de már nem csak annyit jelenthet, mint eddig

A Cambridge Dictionary szerint a szó a technológia fejlődésének köszönheti a jelentésbővülést. És bár értelemszerűen angol nyelvterületen kutatták, de magyarul is hasonló árnyalattal gazdagodott ez a szó.
Kép: Bing AI - szmo.hu
2023. november 15.A Cambridge Dictionary bejelentette, hogy az év szava a „hallucináció” – és azt is felfedte, hogy most új jelentéssel is bír.

A hallucináció hagyományos definíciója azt jelenti, hogy olyan érzékszervi érzékelést tapasztalunk meg, ami valójában nincs jelen. Például beverték a fejét, kábítószert fogyasztott, vagy olyan az egészségi állapota, amely miatt rózsaszín elefántokat láthat.

Tehát a hallucináció azt jelenti, hogy az ember valami nem létező dolgot lát, hall, érez vagy szagol.

És most jöjjön az új jelentés.

A fejlett technológia chatbotok formájában támadta meg mindennapjainkat, mint például a ChatGPT, a Bard, a BingAI de még a Snapchat is. Azonban tudomásul kell vennünk, hogy egyelőre ezek a robotok nem teljesen megbízhatóak. Néha, amit kiadnak, az nem pontos, nem ellenőrzik a tényeket, mivel hatalmas mennyiségű adatot elemeznek, miközben emberi párbeszédet folytatnak velünk.

Ezért a Cambridge Dictionary úgy döntött, hogy ezt a mesterséges intelligencia hallucinációjának nevezi el.

Tehát most, amikor a mesterséges intelligencia hamis információkat állít elő, azt is hallucinációnak nevezzük.

Az definíció a következő: „Amikor egy mesterséges intelligencia (számítógépes rendszer, amely rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal, mint az emberi agy, például képes emberinek tűnő módon nyelvet előállítani) hamis információkat állít elő, azt hallucinálásnak nevezzük."

Wendalyn Nichols, a Cambridge Dictionary kiadói menedzsere így nyilatkozott: „Az a tény, hogy a mesterséges intelligencia „hallucinálni” tud, arra kell késztessen bennünket, hogy

nekünk, embereknek továbbra is fejleszteniük kell kritikus gondolkodási készségeiket ezen eszközök használatakor.

„Az MI-k hatalmas mennyiségű adatot képesek feldolgozni, hogy specifikus információkat nyerjenek ki és konszolidálják azokat. De minél eredetibbet kérsz tőlük, annál valószínűbb, hogy téves eredményre juthatnak.”

Az MI-eszközök nagy nyelvi modelleket (LLM) használnak, és „csak annyira megbízhatóak, mint amennyire a képzési adataik azok” – tette hozzá.

A hallucinációt a Cambridge Dictionary az év szavának nyilvánította.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

AjánljukLink másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk