HÍREK

„A földi élet jövője a tét” – minden eddiginél keményebb figyelmeztetést adott ki a Természetvédelmi Világalap

G. N. L. - szmo.hu
2019. május 08.


Link másolása

Jack Harries filmes-aktivista, a WWF nagykövete az ősi, trópusi esőerdőket vette védelmébe, amelyekből minden évben több millió hektárnyit veszítünk el, szarvasmarha-tenyésztés, szója-, pálmaolaj-termelés, valamint faipari kitermelés miatt. Holott ezek a csodálatos erdők egyfelől óriási mennyiségű széndioxidot halmoznak fel, és bolygónk legnagyobb élőhelyei. Éppen ezért megóvásuk rendkívül fontos, mind a klímaváltozás, mind pedig az élőlények tömeges kipusztulásának megakadályozásában.

Chris Ratcliffe fotós olyan elefántokat kapott lencsevégre, akiknek természetes környezetét ültetvényekké változtatták át, ugyanakkor értékelte a farmereknek azt a törekvését, hogy ültetvényeiken keresztül olyan „folyosókat” hoztak létre, amelyeken az óriás növényevők eljuthatnak az erdős területekre. Ratcliffe szerint ez a helyzet egyszerre mutatja meg az egyes fajok létét fenyegető veszélyeket, ugyanakkor azt is, hogy ezek a fajok képesek alkalmazkodni a megváltozott környezethez.

Rebecca May, a tigrisek szakértője ugyancsak az élőhelyek megközelítésének fontosságát hangsúlyozta, és ezeket a folyosókat létfontosságúnak nevezte abban a célkitűzésben, hogy 2022-ben megduplázzák a legnagyobb macskaféle vadon élő példányainak számát, amely 2010-ben már csak 3200 volt. A tigris is tud alkalmazkodni, akár 100 kilométert is képes megtenni, hogy elfoglalja területét.

Paul De Ornellas, a WWF tanácsadója az Afrikában élő tobzoska (egy emlősfajta) példáján keresztül mutatta be, hogy kihalásukat a legjobban az illegális állatkereskedelem fenyegeti. Ez a különös páncélos emlős a vadonban képes megvédeni magát a ragadozóktól azzal, hogy összegömbölyödik, ez a képessége azonban a vadorzók dolgát csak megkönnyíteni, mert egyszerűbb így elrabolni. „Amit az állatokkal teszünk, egy idő után azt fogjuk tenni önmagunkkal is” – tette hozzá a világhírű fotós, Adrian Stern.

„A természet az életünk védrendszere, nélküle földi életünk lehetetlen és elképzelhetetlen lenne. Nem szabad többé a természetre, mint valami kizsákmányolható dologra tekinteni” – hangsúlyozta Chris Packham tv-riporter, a Wild Justice természetvédő szervezet alapítója.

A felelőtlen szemétlerakást példázza Sam Hobson fotós. Szerinte a wales-i partok közelében fekvő Grassholm Island, amely valamikor a tengeri szulák paradicsoma volt, mostanában valóságos élő pokol, mert a szerencsétlen madarak rendszeresen belegabalyodnak a hulladékokba, és hacsak nem szabadítják ki őket a sziklákon életüket kockáztató önkéntesek, megfulladnak.

Mark Wright, a WWF tudományos igazgatója a földterületek háromnegyedének átalakítását kárhoztatja, amely révén lassan nem jut hely a természetnek. Rod Downie, a sarkvidéki kérdések főtanácsadója arra figyelmeztet, hogy az Északi-sarkon a felmelegedés kétszer olyan gyors, mint a globális átlag, és hacsak nem teszünk sürgős lépéseket, az ott élő embereknek, a rozmárokat és a jegesmedvéknek jég nélküli óceánra kell felkészülniük a nyári időszakban.

„Bár ez egy távoli, kietlen vidéknek tűnik, az Északi-sarkon érződő hatások nem állnak meg az országhatároknál” – írta Downie.

Damian Fleming természetvédelmi igazgató szerint az édesvízi élőhelyek a legveszélyeztetettebbek az egész Földön. Példaként a kínai folyami delfin, a baidzsi kihalását említi, és ugyancsak fenyegetett amazonasi rokona is. Fleming emlékeztet arra, hogy az édesvízi populációk 1970 óta 83%-kal csökkentek. „Folyóink és áramlataink világunk kék artériái, nélkülük bolygónk nem maradhat fenn.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk