hirdetés

HÍREK

A Facebook betiltja a deepfake-eket, de ez csak látszatintézkedés az érintettek szerint

Nem lesz többé helye a mesterséges intelligenciákkal készült álvideóknak a legnagyobb közösségi oldalon.

Link másolása

hirdetés

A Facebook igazgatósága blogposztban jelentette be, hogy a jövőben törlik a felületeire feltett, deepfake néven hírhedtté vált videókat, amelyek alkalmasak az emberek félrevezetésére, Ezzel is küzdeni akar a médium az oldalt elárasztó hamis információk ellen. Az ilyen jellegű videókat a reklámjaikból is kitiltják – idézte a New York Times.

A deepfake egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy olyan szöveget adnak közszereplők szájába, amit soha nem mondtak, és vélhetően nem is mondanának, de a technológia fejlődésével ezek egyre hihetőbbeknek tűnnek, ezért alkalmasak a

a benne szereplők lejáratására, vagy nevetségessé tételére.

A tiltás ugyanakkor nem vonatkozik a hagyományosabb módon megvágott felvételekre, például azokra, amelyekben egy-egy mondatot kiemelnek a szövegkörnyezetből, miként a paródiának vagy szatírának készültekre sem – hangsúlyozta Monika Bickert igazgató.

Az elmúlt években a Facebook igen heves támadások kereszttűzébe került a hamis információk terjesztése miatt, különösen a 2016-as elnökválasztási kampány idején, amelynek, mint azóta kiderült, végeredményt befolyásoló hatása volt.

hirdetés

Vélhetően a mostani bejelentéssel tompítani kívánják a várható újabb támadások élét az idei választások előtt, de az érintetteket ez aligha nyugtatja meg. A mostani tilalom ugyanis ugyanúgy átengedné a szűrőn azt a tavaly demokrata párti körökben nagy felháborodást okozó videót, amelyen Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke érthetetlenül motyogott. Csakhogy a dezinformáció-kutatók által „cheapfake”-nek (olcsó csalás), vagy „shallowfake”-nek (felszínes csalás) nevezett videók, amelyeknél nem vetik be a legmagasabb szintű technológiát, ugyanúgy kárt okozhatnak szereplőiknek.

Drew Hammill, Pelosi helyettes stábfőnöke szerint „A Facebook azt akarja elhitetni, hogy a probléma a videó-vágás technológiája, holott a valódi probléma az, hogy a Facebook nem hajlandó leállítani a dezinformáció terjesztését.”

Hasonlóan vélekedett Bill Russo, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kommunikációs igazgató-helyettese, miután a Facebook nem törölte azt a múlt héten széles körben terjedt videót, amelyben volt alelnök egy New Hampshire-ben válaszolt egy szavazó kérdésére. A demokrata párti politikus szavait úgy vágták meg, hogy azoknak rasszista felhangjuk lett. „A Facebook csak az előrelépés illúzióját kelti. A deepfake-ek betiltása a dezinformáció elleni harc hihetetlenül alacsony szintje” – mondta Russo.

A bejelentés jelentőségét kérdőjelezte meg Subbarao Kambhampati, az arizonai állami egyetem számítógéptudomány professzora is, emlékeztetve arra, hogy a Facebook automatizált szűrő rendszerei csak nagyon korlátozott hatékonyságúak, így szinte ösztönzik az embereket arra, hogy olyan deepfake-eket készítsenek, amelyek „megbolondítják” a Facebookot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: