A dohányzásnál is jobban öregít a boldogtalanság egy új tanulmány szerint

A mentális problémák összefüggésbe hozhatók a középkorúaknál felgyorsuló öregedéssel. 
Fotó: 1388843/Pixabay - szmo.hu
2022. október 16.


Link másolása

A tudósok mesterséges intelligenciával próbálnak egy új típusú „órát” létrehozni, amely képes mérni a valódi biológiai életkort - írja a Science Alert.

Úgy vélik, ha egy személy fizikai egészségének bizonyos aspektusait, például a vérben lévő gyulladásjelzőket figyelik, hamarosan megjósolhatják, mi a szervezetének tényleges biológiai életkora.

Ha az előrejelzés pontos, az segíthet a szakértőknek megérteni, hogy egyes egyének miért öregszenek gyorsabban, mint mások, és milyen életmódbeli tényezők járulnak hozzá ehhez az öregedési folyamathoz.

Ám az emberi egészségnek van egy kulcsfontosságú összetevője, amely hiányzott a korábbi kísérletekből: a mentális és érzelmi állapotunk.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a mentális betegségek hatása időnként felülmúlhatja a fizikai betegségek és szokások, köztük még a dohányzás hatásait is. Attól ugyanis, hogy két ember ugyanannyi születésnapot ünnepelt, még nem távolról sem biztos, hogy egyformán egészségesek.

2021-ben egy 2,3 millió új-zélandi körében végzett több évtizedes kutatás szoros összefüggést talált a mentális zavarok, valamint a testi betegségek és a halál között.

Ugyanebben az évben egy másik tanulmány megállapította, hogy a mentális problémák összefüggésbe hozhatók a középkorban felgyorsuló öregedéssel. Ráadásul ez a hatás már sok évvel azelőtt jelentkezett, hogy más, életkorral összefüggő betegségek felbukkantak volna.

A szerzők végül úgy találták, hogy a pszichológiai tényezők, például a boldogtalanság vagy a magányosság 1,65 évvel növelték az ember biológiai életkorát. A hatás meghaladta a többi egyéni demográfiai jellemző hatását, ideértve a biológiai nemet, a lakóterületet, a családi állapotot és a dohányzást is.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a pszichológiai összetevőt nem szabad figyelmen kívül hagyni az öregedési vizsgálatok során, mivel jelentős hatással van a biológiai életkorra" - írták.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk