A DNS-t és a Föld lokációját sugározná a NASA földönkívülieknek

Az üzenetet a Tejútrendszer középpontja körüli csillagok sűrű gyűrűjébe küldenék, mert ott a legnagyobb az esély az életre.


A NASA egy nemzetközi kutatócsoportja új üzenetet dolgozott ki, amelyet a galaxisba sugározna, annak reményében, hogy sikerül földönkívüliekkel felvenni a kapcsolatot – írja a Guardian.

A csillagközi üzenet, amely a Beacon in the Galaxy nevet viseli, az emberi kommunikáció egyszerű elveivel, néhány matematikai és fizikai alapfogalommal, a DNS alkotóelemeivel kezdődik, és az emberről, a Földről szóló információkkal, valamint egy válaszcímmel zárul, amennyiben a fogadó fél válaszolni szeretne az üzenetre.

A kutatócsoport vezetője, Dr. Jonathan Jiang szerint a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően mára sikerült egy olyan, binárisan írott üzenetet létrehozniuk, amelyet egy amerikai és egy kínai rádióteleszkóp segítségével a Tejútrendszer szívébe lehet sugározni.

Előzetes tanulmányukban a kutatók azt írták, az üzenetet a Tejútrendszer középpontja körüli csillagok sűrű gyűrűjébe küldenék, mert az eddigi információk szerint ott lehet a legnagyobb esély arra, hogy kialakult valamilyen életforma.

A korábbi leghíresebb próbálkozás az Arecibói üzenet volt, amelyet 1974-ben küldtek egy Puerto Ricó-i obszervatóriumból. Annak azonban, hogy ezek a kísérletek sikerrel záruljanak, rendkívül kicsi esélye van egyelőre. Nehezítő körülmény, hogy maga az üzenet is rendkívül hosszú, akár több tízezer évig is tarthat; és arra sincsen garancia, hogy megértik az üzenet tartalmát.

Az Arecibo-üzenetet a tervezője, Frank Drake próbaképpen pár kollégájának, köztük Nobel-díjasoknak is elküldte. Egyikük sem értette.

Stephen Hawking korábban egyébként arra figyelmeztetett, hogy tartózkodni kellene az efféle üzenetküldésektől és attól, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. „Ha földönkívüliek látogatnak meg minket, az eredmény nagyjából olyan lenne, mint amikor Kolumbusz partra szállt Amerikában, ami nem alakult jól az amerikai őslakosok számára” – érvelt évekkel korábban a Discovery csatorna egyik dokumentumfilmjében a tudós.

A NASA kutatócsoportjának a tagjai azonban úgy vélik, hogy egy idegen faj, amely képes a kozmoszon átívelő kommunikációra, talán már megtanulta a béke és az együttműködés értékeit, és az emberiség sokat tanulhatna tőle. „Hiszünk benne, hogy a tudomány fejlődése, amit ezáltal elérhetnénk, ha létrejönne a kommunikáció, messze felülmúlná az aggodalmakat” – mondták.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

AjánljukLink másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk