hirdetés

HÍREK

A csecsemőhalandóság kockázatát is növeli a légszennyezés

8 millió csecsemő egészségügyi adatait elemezték ki a kutatók. Az is kiderült, hogy a kén-dioxid a legveszélyesebb a kicsikre.
Címlapkép: Unsplash - szmo.hu
2019. október 02.

hirdetés

Két friss brit tanulmányt is bemutattak ebben a témakörben egy Madridban rendezett kongresszuson. Az első arra hívja fel a figyelmet, hogy a légszennyezés fokozza a gyermekhalandóság kockázatát, míg a második azt vizsgálja, hogy miként csökkenti a tüdő funkcióit – írja a Guardian.

Az első tanulmányt a cardiffi egyetem kutatói készítették. Sarah Kotecha vezetésével 8 millió csecsemő adatait alapul véve vizsgálták Angliában és Wales-ben 2001 és 2012 között az atmoszféra három szennyező anyagának hatását: ezek a szálló por (PM10), a nitrogén-dioxid (NO2) és a kén-dioxid (SO2).

A szálló por és a nitrogén-dioxid főleg az autóforgalommal és a hulladék elégetésével kerül a levegőbe, míg a kén-dioxid a fosszilis tüzelőanyagok égetésével szabadul fel, például erőművekből és a finomítókból.

A kutatók 35 ezer körzetre osztották fel az általuk vizsgált területet, és az egy év alattiak gyermekhalandósági rátáját összevetették ezeknek a szennyező anyagoknak az átlagos szintjével. Ezután megnézték, mekkora különbség van az öt legszennyezettebb és az öt legtisztább körzet között.

Miután az adatokat finomították olyan tényezőkkel, mint a gyermek súlya, az anya életkora, vagy a körzet átlagos életszínvonala, megállapították, hogy valóban nagyobb lehet a gyermekhalandóság kockázata a szennyezett zónákban.

hirdetés

Az eredmények azt mutatták, hogy a szálló porral legszennyezettebb zónákban 4%-kal magasabb volt a gyermekhalandóság, mint a legtisztább zónákban. A nitrogén-dioxid esetén 7%, a kén-dioxid esetén pedig 19% volt a különbség.

Ugyan a tanulmány azt nem tudta bizonyítani, hogy egyértelműen a magas légszennyezettség okozz a megnövekedett halálozási kockázatot, de a kutatók van összefüggés.

Ráadásul a kén-dioxid már a 28 naposnál fiatalabb csecsemőknél is kimutathatóan nagyobb rizikót jelent. Kotecha szerint ennek egyik oka az lehet, hogy ez a szennyezőanyag már a születés előtt bekerülhet a fejlődő magzat szervezetébe az anya méhlepényén keresztül.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk