HÍREK

A bangladesi sziámi ikrek Magyarországon: dokumentumfilm a szétválasztó műtétsorozat hazai szakaszáról

Az orvoscsapat hivatalos filmjében bemutatják ennek a szakmai kihívásnak és humanitárius összefogásnak a legmélyebb részleteit. Megszólalnak a szülők, az orvosok és a csapat segítői is.

Link másolása

A fejüknél összenőve született „sziámi” ikerpárt, a bangladesi Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. A gyermekek „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozatának magyarországi szakaszáról készült, csaknem másfél órás dokumentumfilm bemutatja ennek a szakmai kihívásnak és humanitárius összefogásnak a legmélyebb részleteit. A szülők és az orvosok – többek között a műtéti szakaszért és a teljes műtétsorozat koordinációjáért felelős Pataki Gergely plasztikai sebész és végső szétválasztás idegsebészeti csapatát vezető Csókay András –, illetve a csapat segítőinek megszólalásával.

Fuchs Richárd, a film készítője a Cselekvés Alapítvány bangladesi misszióinak 2010-es kezdete óta kíséri és dokumentálja a magyar orvosok munkáját. A hazai közhasznú szervezet az eddigi hét – több mint 500 páciens műtéti ellátását jelentő –, Pataki Gergely által vezetett plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió nyomán kapott közvetlen felkérést a fejüknél összenőtt ikrek szétválasztására 2017-ben. (Az előzményekről külön dokumentumfilm készült Fuchs Richárd jóvoltából, amit 2020. augusztus 7-én mutattak be.)

A Cselekvés Alapítvány csapata által szervezett és megvalósított Operation Freedom műtétsorozat 2018-ban kezdődött el Dakkában.

Ekkor Hudák István idegsebész két operációval, február 28-án és augusztus 19-én endovaszkuláris, azaz érfalon belüli katéteres módszerrel megoldotta a gyermekek agyi fő szállítóér-szakaszának elzárását. Ezzel jelentősen csökkentette a majdani agy- és koponya szétválasztás vérzéses szövődményeinek kockázatát. A módszert korábban is eredményesen alkalmazták agyi érrendellenességek kezelésére, ám ez volt az első alkalom, hogy fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásának előkészítéséhez került rá sor.

Fuchs Richárd mostani, 2022. február 10-én bemutatott dokumentumfilmje

az Operation Freedom második, plasztikai sebészeti szakaszának részleteit tárja a közönség elé, ami Magyarországon zajlott 2019. január 5-étől július 21-ig.

Ennek keretein belül az ikrek január 25-én hatórás műtéten estek át, hogy speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer kerüljön a hajas fejbőr és a lágyrészek alá. A beültetett implantátumokat aztán fél éven át fokozatosan, heti egy-két kisebb plasztikai beavatkozással, állandó szakorvosi felügyelet mellett sikerült több mint 3000 köbcentiméteresre tágítani, ami lehetővé tette a következő műtéti szakasz, a végső szétválasztás során keletkező szövethiány pótlását. Korábban még nem volt példa ilyen mértékű szövettágításra ilyen kicsi gyermekeknél. Ebben az időszakban került sor a végső szétválasztást megelőző kulcsfontosságú vizsgálatokra is, javarészt a Semmelweis Egyetem segítségével.

A dokumentumfilmben a műtétsorozat fő koordinátora, Pataki Gergely és a végső szétválasztás idegsebészeti csapatát vezető Csókay András mellett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is nyilatkozik a felmerülő szakmai kihívásokról. Exkluzív felvételek láthatóak a műtőből és a bangladesi család itteni mindennapjairól. A Cselekvés Alapítvány önkéntes segítői a műtétsorozat hátterébe nyújtanak bepillantást, az ikrek szülei pedig őszintén beszélnek a folyamatról, amin keresztülmentek.

Mint ismert, az Operation Freedom harmadik szakaszára, Rabeya és Rukaya agyának és koponyájának végső szétválasztására 2019. augusztus 1-jén és 2-án került sor Dakkában. A 33 órás maratoni műtéthez elengedhetetlen volt az idegsebészeti, a plasztikai sebészeti és az aneszteziológiai és intenzív terápiás csapatok szoros együttműködése.

Rabeya a műtét utáni 5. napon magához tért, azóta minden tekintetben a korának megfelelő fejlettséget mutat, lassan iskoláskorba lép. Rukayánál a végső szétválasztás utáni 33. napon agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar lehetett. Ő halmozottan sérültként él otthon, a szülei és testvérei körében.

Jelenleg az Operation Freedom negyedik szakasza zajlik, ami a koponyarekonstrukciós műtétek mellett magában foglalja az ikrek teljes körű rehabilitációját is,

mindezt ugyancsak a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

Bővebb információk a cselekves.org oldalon olvashatók.

VIDEÓ: „Bangarians”: ez történt a sziámi ikrekkel Magyarországon! Az orvoscsapat hivatalos dokumentumfilmje


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk