HÍREK

A Balaton-felvidék fokozottan védett részein forgat új műsort a TV2

A televíziós társaság engedélyt kapott a hatóságtól a forgatásra, de szigorú feltételeknek kell megfelelnie a stábnak.

Link másolása

A Balaton-felvidék fokozottan védett részein, Natura 2000-es védettségű természeti területeken kezdi el forgatni legújabb reality műsorát a TV2 - értesült a Media1.

A portál egy kormányhivatali dokumentumra hivatkozva azt írja, a forgatási helyszínek között van a Gyenesdiási kőbánya, a Darvastó bauxit bánya, a Vindornyaszőlős ⁄ Nagygörbő sziklafolyosó és a Ság-hegy.

A televíziós társaság előzetesen engedélyt kért és kapott a hatóságtól a helyszínek tévéforgatásokhoz való felhasználásához, többek között „kincskeresés”, táborozás és egyéb közösségi élmények céljából. A Media1 információi szerint a Pest Megyei Kormányhivatal nemrég adta ki a forgatási engedélyt, de szigorú feltételekhez kötötte. Például

előírták, hogy a stáb tevékenysége nem veszélyeztetheti vagy károsíthatja meg az érintett országos jelentőségű természetvédelmi területeket, a növény és állatvilágot valamint az ott található védett természeti értékeket. De azt is kikötötték, hogy a stáb csak a már meglévő erdészeti és turistautakon közlekedhet – még gyalogosan is – és nem vihetnek magukkal semmilyen hangosító berendezést, tüzet is csak a kijelölt helyeken gyújthatnak. Egyes területeken pedig még a kövek, sziklák helyzetét sem változtathatják meg.

Az engedélyből az is kiderült, hogy a TV2 napokon belül megkezdi a műsor forgatását, amelynek a dokumentum szerint "Magyarország Kalandora" lesz a címe, ám Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója korábban azt mondta, hogy TOTEM címmel indul majd idén ősszel egy igazi "monumentális kalandreality", így vélhetően ez lesz majd a név. Ezt az is bizonyítja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál már le is védték a műsor ábrás jegyét, ami egy totemoszlopot ábrázol és olvasható is benne a TOTEM felirat. A programizgató szerint egyébként ez lesz az őszi televíziós szezon egyik legnagyobb újdonsága.

Az engedély szerint az utolsó bontási nap 2021. május 23. lesz, a reality forgatását eddigre be kell fejezni a védett területen. A munka Gyenesdiáson kezdődhet meg napokon belül.

A TV2 sajtóosztálya a Media1 érdeklődésére azt közölte, hogy megvédik majd a természetet, sőt azt is részletezték, hogy ezt hogyan fogják megtenni. Ígéretet tettek arra, hogy a forgatási helyszíneken a határozatban foglaltak szerint nem fognak használni hangosítást, a produkció alatt csak hangrögzítés történik, a stáb pedig csak gyalogosan közlekedik majd a lezárt területekre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk