hirdetés

HÍREK

Drasztikus növekedés: 86 millióval lehet több szegénységben élő gyerek a koronavírus miatt

Sürgős lépések nélkül a számuk 15 százalékkal, közel 672 millióra nőhet.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 29.

hirdetés

A koronavírus-járvány miatt drasztikusan nőhet a szegénységben élő gyerekek száma világszerte a 2020-as évben - tette közzé közös jelentésében az UNICEF és a Save the Children (Mentsétek meg a gyerekeket) alapítvány.

Az elemzés rávilágít arra, hogy a családoknak a világjárvány okozta pénzügyi nehézségekkel szembeni védelem nélkül az alacsony és közepes jövedelmű országokban a nemzeti szegénységi küszöb alatt élő gyermekek száma az év végére eléri a 672 milliót. Csaknem kétharmaduk a Szaharától délre eső afrikai területeken és Dél-Ázsiában él.

Európa és Közép-Ázsia országaiban ugyanakkor akár 44 százalékos, de a latin-amerikai és karibi országokban is 20 százalék feletti lehet a növekedés.

„A koronavírus járvány soha nem látott társadalmi-gazdasági válságot váltott ki, amely a világ minden táján érinti a családokat” - nyilatkozta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. Hozzátette, összehangolt fellépés nélkül a nélkülöző családok a szegénységbe csúsznak, míg a legszegényebbeknek soha nem látott nehézségekkel kell szembenézni.

A legszegényebb családokban tovább nőhet az alultápláltság, nehezebben férhetnek hozzá akár a tiszta ivóvízhez is. Ezen kívül orvosi és szociális szolgáltatásokhoz is korlátozottan férnek hozzá, ami mind tovább növeli az esetleges megbetegedésük kockázatát.

hirdetés

Az UNICEF és a Save the Children főként arra kéri az országokat, hogy bővítsék a szociális szolgáltatásokat, és tegyék szélesebb körben elérhetővé az alap iskolai étkeztetést.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk