HÍREK

8000 évig nem hagyhatja el Izraelt egy ott élő ausztrál férfi, ha nem fizet több száz millió gyerektartást

Szerinte az izraeli igazságszolgáltatási rendszer csak azért üldözi az országban élő külföldi férfiakat, mert izraeli nőkkel házasodtak össze.

Link másolása

8000 éves kiutazási tilalommal sújtottak egy Izraelben élő ausztrál férfit, hacsak nem fizet 790 millió forintnak megfelelő összegben gyerektartást a volt feleségének - számolt be róla a news.com.au.

Noam Huppert azt állítja, hogy ő egyike azoknak a külföldi férfiaknak, akik áldozatául estek egy kevésbé ismert izraeli törvénynek. A 44 éves férfi 2012-ben költözött az országba, hogy közelebb legyen két kisgyermekéhez, miután exe 2011-ben visszament Izraelbe. Nem sokkal ezután az anya pert indított ellene, a bíróság pedig egy úgynevezett kilépési végzést adott ki ellene.

Ez azt jelenti, hogy addig nem hagyhatja el az országot, amíg ki nem fizeti "jövőbeni tartozását" exfeleségének, vagyis havi 5000 izraeli sékelt egészen addig, míg mindkét gyermeke be nem tölti a 18. életévét. Ennek értelmében az apa 9999. december 31-ig nem léphetné át az izraeli határt.

A cikkből nem derül ki, hogy Huppert törlesztette-e már valamennyit ebből a tetemes összegből, és az sem, hogy ha egy összegben kifizetné, akkor feloldanák-e a kiutazási tilalmat.

"2013 óta be vagyok zárva Izraelben" - nyilatkozta a férfi az ausztrál portálnak. Szerinte az izraeli igazságszolgáltatási rendszer csak azért üldözi az országban élő külföldi férfiakat, mert izraeli nőkkel házasodtak össze.

Most azért vállalta fel nyilvánosan az esetét, hogy segítsen másoknak, akik hasonlóan járhatnak. Mint mondta, ez egy "szó szerint életveszélyes dolog".

Az izraeli családjogot rendszeresen kritizálják amiatt, hogy diszkriminálja a nőket, ahogy a gyerektartás fizetésének kérdése is folyton vitákat szül. 2018-ban a pénzügyminisztérium megállapította, hogy az elvált férfiak 43 százaléka egyáltalán nem fizet gyerektartást a volt feleségének, ezért az egyedülálló anyák kénytelenek az állami segélyekre és támogatásokra hagyatkozni. 2017-ben a legfelsőbb bíróság ugyanakkor úgy határozott, hogy nem az apák felelősek a tartásdíjért, különösen akkor, amikor a volt feleség több pénzt keres, mint a férfi.

Ugyanakkor vannak esetek, amikor a férfiakat büntetik szigorúan, ahogy Hupper esete is bizonyítja. Egy blogger ugyanis már 2013-ban arról írt a Times of Israel oldalán, hogy az izraeli férfiak "veszélyeztetett fajnak" számítanak. Cikkében úgy fogalmazott, hogy aki azt tervezi, hogy Izraelbe költözik és ott alapít családot, számoljon azzal, hogy az ottani családtörvényekre drákói szigor jellemző és túlzottan diszkriminatívak a férfiakkal szemben, olyannyira, hogy sok esetben úgy kezelik a férfiakat, mint a bűnözőket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk