hirdetés

HÍREK

800 forintos különbség van a keleti és a nyugati országrész órabérei között

Volt növekedés, de az egyes megyék között még mindig óriási a differencia.
Fotó: MTI/Vajda János - szmo.hu
2020. október 28.

hirdetés

A harmadik negyedévben 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint, amit a hvg.hu közölt.

Ez a szám egyébként 11 százalékos a tavalyi évhez képest. A felsőbb kategóriákban jóval alacsonyabb ütemben változtak a bérek: több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2019 harmadik negyedévéhez képest 4 százalékos bérnövekedést tapasztaltak, szemben az egy évvel korábbi 7,5 százalékkal.

„A régió szerint lebontott statisztikák viszont azt mutatják, hogy továbbra is jelentős az eltérés az egyes régiókban tapasztalható bérszintek között”

- mondta el Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője.

Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1100 és 1200 forint között mozgott az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén 1600 forint körül alakult ez a mutató, Közép-Magyarországon pedig meghaladja az 1900 forintos szintet is.

hirdetés

Eközben az 500 és 800 ezer forint közötti bruttó fizetési sávban dolgozók átlagos bére mindössze 4 százalékkal emelkedett.

„A középvezetők körében bizonyos szektorokban (ilyenek például a turisztika, a vendéglátás, vagy a rendezvényszervezés) komoly mértékű elbocsátások voltak az elmúlt fél évben, így jelentősen visszaesett a béremelési nyomás”

- közölte Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere.

A közlemény hozzáteszi még: a harmadik negyedév végére bizonyos szegmensekben újra nő az igény a megfelelő képzettségű és tapasztalatú középvezetők iránt. Ennek hatására a munkaerő-megtartás ismét fontos szemponttá válhat, ami a következő negyedévekben felgyorsíthatja a béremelések ütemét.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk