hirdetés

HÍREK

8 perc 46 másodpercig térdeltek a Szabadság téren George Floydra emlékezve

Békés megemlékezést tartottak az amerikai nagykövetség előtt.
Fotó: MTI-illusztráció, MTI/EPA/Jeórjiosz Kefalasz - szmo.hu
2020. június 07.

hirdetés

Békés megemlékezést tartottak vasárnap délután a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség közelében. Az esemény szervező a Facebookon azt írták:

"a világszerte pusztító rasszizmus áldozatai mellett, az igazságosságért, a globális összefogásért, a rendszerszintű változásért" állnak ki.

Az esemény oldalán a szervezők felhívták a figyelmet, hogy "a járványügyi szabályozás miatt jelenleg nem lehet a gyülekezési törvény hatálya alá eső demonstrációt tartani Magyarországon, ezért ez nem egy tüntetés, nem politikai gyűlés", hanem egy békés megemlékezés.

Az eseményen a rövid beszédek után

a körülbelül 200 fős tömeg 8 perc 46 másodpercig térdelt csendesen, George Floydra emlékezve.

hirdetés

Az afroamerikai férfi május 25-én halt meg rendőri intézkedés közben. George Floydot egy igazoltatás során négy rendőrtiszt a földre kényszerítette Minneapolisban, majd egyikük 8 perc 46 másodpercig térdelt a nyakán. Az esetről több felvétel is készült, ezeken hallani, hogy az afroamerikai férfi csak annyit tudott mondani: I can’t breathe!, vagyis Nem kapok levegőt! Floyd végül elvesztette az eszméletét és meghalt.

George Floyd halála egész Amerikát megdöbbentette. Országszerte tüntetéssorozat kezdődött, rengetegen vonultak utcára. Az amerikai helyszínek mellett pedig már Európa több nagyvárosában is az utcára vonultak az emberek a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk