hirdetés

HÍREK

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

Augusztusban sokan el tudtak helyezkedni a tavasszal elbocsátottak közül, de szeptembertől már újra sok állás szűnt meg. A nők, a külföldre ingázók és a közmunkások jártak a legrosszabbul.
Forrás: Hvg.hu, MTI, fotó: Jon Kline képe a Pixabay-en - szmo.hu
2020. november 27.

hirdetés

38 ezerrel kevesebben dolgoztak idén augusztus és október között, mint tavaly ebben az időszakban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A július-szeptemberihez képest 4 ezerrel kevesebben vannak munkában, a válság előtti utolsó három hónap, azaz a tavaly december és idén január-február adatához képest ez 8 ezres csökkenés - írja a hvg.hu.

A lap szerint az adatsorban az az aggasztó részlet, hogy amint "durvulni kezdett a járvány második hulláma, augusztusról szeptemberre 32 ezren, szeptemberről októberre pedig 31 ezren vesztették el a munkájukat".

Közmunkásként viszont 16 600-zal kevesebben dolgoznak, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai pedig 24 900-zal vannak kevesebben.

Virovácz Péter, az ING elemzője a lapnak azt mondta, hogy az első sokk után a munkaerőpiac képes volt javulni, viszont sokan lettek inaktívak. A foglalkoztatottság még tovább csökkenhet a járvány ismételt terjedése és a bevezetett korlátozások miatt, de ez a statisztikákban később jelenik meg.

hirdetés

Az ITM szerint továbbra is a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban a legnehezebb a helyzet, miközben az építőipart és a mezőgazdaságot kevésbé érintheti a járvány.

Bodó Sándor államtitkár a minisztériumi programokat ismertetve megjegyezte, hogy míg tavasszal a csökkentett bértámogatás és a munkahelyvédelmi támogatás volt a fő irány, ősszel az ágazati bértámogatásokra helyezik a hangsúlyt.

A tárca azokat a speciális területeket célozza meg a segítségnyújtással, amelyek a legnehezebb helyzetbe kerültek a járvány miatt. Iskolai végzettség szempontjából ilyenek az alapfokú végzettséggel rendelkezők, akik körében 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta.

Jelentősek az eltérések területi szempontból is, míg Észak-Magyarországon 10 százalék közelében van a munkanélküliség, az ország nyugati részén a ráta mindössze 2,2,-2,7 százalék - mutatott rá, utalva arra, hogy a 25 év alattiakat is támogatja a minisztérium.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk