hirdetés

HÍREK

60 ezer egészségyügyi dolgozó jelentkezett oltásra, de ennyi vakcina egyelőre nincs Magyarországon

Az országos tisztifőorvos azt ígérte, kedden újabb szállítmány érkezik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, saját oltási tapasztalatairól ír nyilvános naplót egy covid osztályon dolgozó belgyógyász szakorvos, Lőrincz M. Ákos.

Az orvost január elsején oltották be a vakcinával. Az RTL Híradónak azt mondta: személyes és szakmai tapasztalataival szeretné eloszlatni az oltással szembeni kétségeket.

Az elmúlt bő egy hétben mintegy 12 ezer egészségügy dolgozó kapta meg a vakcinát. Köztük Lőrincz M. Ákos is, aki a saját tapasztalatai mellett ír a vakcináról is. Azt mondja, orvosként felelősséget érez azért, hogy eloszlassa a tévhiteket vagy az alaptalan félelmeket. Szerinte "komolyabb mellékhatástól vagy nagyon ismeretlen mellékhatástól nem tartanék több ilyesmiről lehetett olvasni. Genetikai mutációt nem okoz, az oltás erre nem képes".

Ő azt tapasztalja, hogy az elmúlt egy hétben az egészségügyi dolgozók körében nőtt a vakcina iránti bizalom.

hirdetés

"Aki még bizonytalan volt, látva hogy nincsenek jelentős oltási reakciók, nincsenek mellékhatások, ők is kezdenek meggyőződni, már csak azért is, mert viszont hogy a koronavírus mire képes, azt viszont minden nap, nap mint nap látjuk" - mondta.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint eddig nagyjából 60 ezer egészségügyi dolgozó kérte a vakcinát.

Soos Adrianna elmondta, hogy

"a probléma most már inkább az, hogy nincsen elég oltóanyag, hiszen az egészségügyben is több mint 200 ezer ember dolgozik és nem csak azokat oltják akik a betegek mellett vannak, a többieknél is szükség lenne erre. Tehát fontos lenne, hogy már ütemesen érkezzenek ezek az oltóanyagok".

Eddig összesen 80 ezer vakcina érkezett Magyarországra, ami 40 ezer ember oltására elég. A védettséghez ugyanis mindenkinek két oltást kellene kapnia.

Az országos tisztifőorvos azt ígérte: kedden újabb adag vakcina érkezik. "Mintegy 39 ezer fő oltására elegendő oltóanyag érkezik ismételten". Azt mondta, hogy 25 oltópont működik az országban.

Ugyanakkor egy tüdőgyógyász a híradónak azt mondta, nem tudott bejelentkezni a számára kijelölt helyre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt írták a Híradó kérdésére, hogy az oltópontokra folyamatos a kiszállítás, a kistarcsai kórházba várhatóan kedden délelőtt érkeznek a vakcinák.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Magyarország összesen 17,5 millió adag vakcinára jelentette be igényét. Ennek 87 százaléka három gyártó terméke. Az AstraZeneca 6,5 millió, a Johnson & Johnson 4 millió 360 ezer, míg a Pfizer/Biontech 4 millió 440 ezer vakcinát szállíthat Magyarországra. Az unióban egyelőre csak az utóbbinak van engedélye.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk