HÍREK
A Rovatból
hirdetés

6 tanulságos dolog, amit nagyon sokan nem tudnak a HIV-fertőzésről

Attól félünk igazán, amit nem ismerünk eléggé.

Link másolása

December 1-jén volt az AIDS nemzetközi világnapja, aminek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a védekezés és a szűrés fontosságára, illetve arra a lényeges tényre, hogy a betegséggel való együttélés minősége a 80-as, 90-es évekhez képest rengeteg változáson ment keresztül. Íme néhány fontos tudnivaló az AIDS és a HIV-fertőzés részleteiről, amikkel sokan a mai napig nincsenek tisztában.

1. A HIV és az AIDS nem egy és ugyanaz

Valószínűleg az egyik legfrusztrálóbb dolog a HIV-fertőzéssel élők számára, amikor a két kifejezést felcserélhetőként használják a köznyelvben. Márpedig a HIV a Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus rövidítése, ami az ember immunrendszerét megtámadó és leromboló fertőzést okozhat, melynek eredményeként kialakulhat az AIDS. Az AIDS jelentése Acquired Immune Deficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Ebből következik, hogy attól még, hogy valaki HIV-fertőzéssel él, nem törvényszerűen AIDS-es is.

2. A HIV sokféleképpen továbbadható

Él egy borzasztó mítosz arról, hogy a HIV a homoszexuális férfiak betegsége. Ez a hatalmas tévhit eltörölhetetlen stigmaként követi a kórról kialakult vélekedést. Márpedig férfiak és nők egyaránt közvetíthetik. Terjedhet véren, spermán, előváladékon, rektális és hüvelyváladékon és anyatejen keresztül is, ám a leggyakoribb mód, ahogy az emberek átadják egymásnak, az a védekezés nélküli szexuális együttlét és a fertőzött tűk használata. Ugyanakkor nem kaphatod el csókolózás vagy érintés útján vagy egy wc ülőkétől, és akkor sem, ha például egy HIV-pozitív ember villájával étkezel. Ha úgy gondolod, hogy fennáll a fertőzés kockázata, orvosi felügyelet mellett lehetőség van a megelőzésre. A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat.

3. A HIV nem egyenlő egy halálos ítélettel

A HIV/AIDS-válság csúcsán magas volt az AIDS halálozási aránya, mivel nem volt megfelelő gyógyszer a kezelésére. Emberek ugyan még mindig halnak meg AIDS-től - 2014-ben csaknem 7000 ember halálát okozta az Egyesült Államokban. De az antiretrovirális kezelés elterjedésével és az aktivisták kemény munkájának köszönhetően a politikusok és az egészségügyi vállalatok "felébredtek". A HIV jelenleg egy krónikus, kezelhető állapot.

Az eredeti cikk írója például napi egy tablettát vesz be, ami megakadályozza a vírust az immunrendszere legyőzésében. Sok HIV-fertőzött ember hosszú, egészséges életet él. Valójában sokukban igen alacsony a vírus-terhelés szintje, magát a vírust még laboratóriumi vizsgálattal sem lehet észlelni, és nem is tudják továbbítani.

4. Vannak olyan HIV-pozitív emberek, akik nem adják tovább a vírust

Ez valószínűleg a legpozitívabb előrelépés a HIV/AIDS közösség történelmében, hogy megfelelő kezelés mellett a HIV-pozitív beteg nem fertőző. Ezért fontos, hogy szükség esetén egészségügyi ellátásban részesüljön, így teszteltetni tudja magát és minél gyorsabban gyógyszerhez jusson - ha anyagilag megengedheti. Ezáltal orvos segítségével dolgozhat azon, hogy minél alacsonyabb legyen a vírus-terhelés szintje.

A HIV-közösségben él egy mantra, amely úgy szól, hogy "a kezelés megelőzés". Természetesen még mindig küzdünk egy újabb gyógymódért, de ez az előrelépés is hatalmas dolog. Ezért ez nyújtott megnyugvást akkor is, amikor diagnosztizáltak: a HIV-fertőzött emberek hosszú életet élhetnek, és nem továbbítják betegségüket partnereiknek. Ez elképesztő haladás, ha belegondolunk, hogy évtizedekkel ezelőtt még nem így volt.

5. Az emberek még mindig börtönbe juthatnak azért, mert HIV-pozitívak

A HIV-ről való félretájékoztatás által kialakult megbélyegzés miatt vannak olyan államok az Egyesült Államokban és más országokban, például Kanadában, ahol az emberek börtönbe juthatnak azáltal, ha nem teszik közzé HIV-állapotukat. Még akkor is, ha nem képesek továbbítani a vírust. Egyes államokban egy HIV-fertőzött köpködése is börtönbüntetést vonhat maga után, noha a betegség nyálon keresztül nem terjed. Aktivisták a mai napig keményen harcolnak azért, hogy megszüntessék ezeket az előítéletből gyökerező szabályozásokat.

6. A színes bőrű emberek gyakrabban fertőződnek meg HIV-vel

Amellett, hogy nagyobb valószínűséggel vádat emelnek ellenük, ha titokban tartják HIV-fertőzöttségüket, a színes bőrűek gyakrabban bizonyulnak HIV-pozitívnak. A statisztika szerint minden második fekete férfi fertőzött. Egy 2015-ös kutatás azt mutatta ki, hogy a 25 év alatti fertőzöttek 80%-a fekete vagy spanyol. Ez gyakran a kezelés horribilis árából és elérhetetlenségéből fakad.

Forrás: hellogiggles

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: