hirdetés

HÍREK

50 fős egység üldözi a hálapénzt adó betegeket és a pénzt elfogadó orvosokat márciustól

A Nemzeti Védelmi Szolgálatot bízták meg a feladattal, akik eddig például a korrupt rendőröket üldözték. Továbbra is kérdés, működhet-e hálapénz nélkül a szabad orvosválasztás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

50 munkatárssal alakult meg a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül az a szervezeti egység, amelyik felderíti a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekményeket az egészségügyben - tudta meg az RTL Híradó.

2019-ben Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke már arról beszélt: "Mi azt mondjuk, hogy szeretnénk egy tisztességes, betegbarát egészségügyet, hálapénzmentes egészségügyet, ahol egy munkahelyről, tisztességes munkával meg tud élni minden orvos".

Idén januártól a kamara javaslata alapján az orvosok bére jelentősen emelkedett, hálapénzt pedig ma már adni és kapni is bűncselekmény.

Erre hivatkozva tiltották meg nemrég Debrecenben és Kecskeméten is, hogy választott orvosuknál szüljenek a kismamák. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban azt közölte, hogy a szabad orvosválasztás joga nem korlátozható. Kismamák szerint ezzel nem tették egyértelműbbé a helyzetet, ők továbbra sem tudják, hogy szülhetnek-e fogadott orvosuknál – panaszkodott egyikük az RTL Híradónak.

Az RTL-nek nyilatkozó egészségügyi szakértő azt mondja:

hirdetés
a hálapénzzel eddig többnyire a szabad orvosválasztást vásárolták meg a páciensek, és egyelőre nem látszik, hogy ezentúl hogyan juthatnak el a betegek ahhoz a szakemberhez, akihez szeretnének.

Rékassy Balázs egészségügyi szakmenedzser szerint: "Ne legyünk álságosak, és mondjuk ki az igazságot: azt, hogy egy szülész-nőgyógyász vállalja azt, hogy mondjuk szombaton éjszaka felébresztik és ő bemegy mondjuk a szülést levezetni, ezt ő nem feltétlenül csak szakmai elhivatottságból tette, hanem azért ő plusz pénzt kapott".

Közben a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ötven munkatárssal megalakult egy új szervezeti egység, amely a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények felderítésén dolgozik majd március elseje után. Addig a tájékoztatás lesz a feladatuk, például előadásokat tartanak majd a kórházakban - közölte a Híradóval a Belügyminisztérium.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk