5 étel és ital, ami titokban jobban rombol, mint gondolnád
Mindenkinek lehet rossz napja. Felbosszanthatnak a munkahelyükön, vagy akár az időjárás változása is depissé tehet.
De tudtad, hogy bizonyos ételek is képesek levertté tenni minket? Bizony!
1. A kávé
Ha soha nem szenvedtél koffein okozta szorongástól, szerencsés vagy. A kávé nem csak súlyosbítja a meglévő szorongást, de szorongást válthat ki olyanokból is, akik amúgy nem hajlamosak rá. A túl sok koffein ugyanis emeli a kortizol szintjét a szervezetben.
2. Transzzsírok
A szakértők szerint a feldolgozott ételek egyik legmérgezőbb összetevői a növényi olajok hidrogénezése során keletkező transzzsírok. Olyan kajákban van, mint a sült krumpli, a csipsz, és nagyon sok édességben is. Az artériákat elzáró zsírok hajlamosabbá teszik az embereket a depresszióra és a szorongásra, antiszociális viselkedésre, és általánosságban véve is rossz közérzetet, gyengeséget okoznak.
3. Cukor
Azt eddig is tudtuk, hogy a cukor nem valami egészséges, de a testünk mellett a mentális egészségünkre is hatással van. A cukor hullámvasútra küldi a vércukorszintünket, ami összefügg a hangulatunkkal is. Emellett gyulladást okozhat a testünkben, ami viszont depresszióssá tehet.
4. Glutén
Mégis csak van valami a gluténmentes őrületben. Egyre több összefüggést találnak a glutén és a depresszió között. A búza akadályozza a szerotonin képződését. Bár szerencsére nem hat mindenkire, azok, akik glutén érzékenységben szenvednek, érezhetnek szorongást a búzából készült ételek fogyasztásától.
5. Alkohol
Az alkohol is okozhat hangulatváltozásokat, és nem csak a másnaposság miatt! Az alkohol nem csak az agy szerotonin termelését befolyásolja, de leviheti a vércukrot, emelheti a pulzust, és kihat az idegrendszerre. Mindez pedig növelheti a szorongást és hangulatingadozáshoz vezethet.
Via Insider