hirdetés

HÍREK

34 év után megnevezték Olof Palme gyilkosát

Az egykori svéd miniszterelnököt 1986. február 28-án lőtték agyon a nyílt utcán, amikor feleségével sétált hazafele a moziból.
Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2020. június 10.

hirdetés

Egy korábban is az ügy egyik lehetséges elkövetőjének tartott férfit nevezett meg az 1986-ban megölt svéd miniszterelnök, Olof Palme meggyilkolásának gyanúsítottjaként a svéd legfőbb ügyészség - írja az Index.

A legfőbb ügyész, Krister Petersson a Palme-gyilkosság felderítését célzó nyomozás vezetőjével, Hans Melanderrel tartott közös szerda délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy van gyanúsítottja a Olof Palme-gyilkosságnak.

A gyilkosságnak korábban már volt egy gyanúsítottja, Christer Pettersson, akit 1988-ban el is ítéltek, ám végül felmentették. Méghozzá azért, mert bár Lisbeth Palme, a miniszterelnök felesége látta, hogy a férfi elszaladt a helyszínről, azt viszont nem, hogy lőtt is volna. Pettersson egyébként 2004-ben meghalt.

A mostani sajtótájékoztatón viszont nem az ő érintettségét erősítették meg, hanem egy másik férfit neveztek meg az egykori svéd miniszterelnök gyilkosaként.

A beszámoló szerint Stig Engström lehetett a gyilkos, a férfi viszont 2000-ben öngyilkos lett.

hirdetés

A férfi neve nem először bukkant fel az ügy kapcsán, a halála előtt őt is kihallgatta a rendőrség. 1986-ban szemtanúként jelentkezett, de sokan már jó ideje őt tartották a gyilkosság elkövetőjének.

Engström egyébként egy lövészklub tagja volt, és sokszor emlegette azt is, hogy mennyire nem ért egyet Olof Palme politikájával. A gyilkossággal kapcsolatban az adatok 2017-es felülvizsgálatakor terelődött rá a figyelem. Bár nem kizárt, hogy valamilyen csoportnak is lehetett köze a gyilkossághoz, de az ügyészség szerint szinte biztosra lehet mondani, hogy a fegyver Engström kezében volt.

Az egykori svéd miniszterelnök halálának ügyében folyó nyomozást így 34 év után valószínűleg lezárják. Hans Melander a nyomozás részleteivel kapcsolatban elmondta, 90 ezer ember volt benne érintett. 10 ezer embert hallgattak ki, köztük volt egy, akit 43-szor is. Azt bejelentették, hogy az egykori kormányfőt egy 357-es Magnummal ölték meg, korábban viszont egy másik fegyverről volt szó.

Olof Palme 1969-1976 és 1982-1986 között volt Svédország miniszterelnöke. 1986. február 28-án lőtték agyon a nyílt utcán, amikor feleségével sétált hazafele a moziból. "A tragédia megrázta a svéd közvéleményt, különösen, hogy az elkövetőt nem sikerült elfogni, illetve elítélni. (...) A svéd bűnüldözés és igazságszolgáltatás kudarca hosszú évekig foglalkoztatta a svéd és a nemzetközi közvéleményt" - írja a Wikipédia.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk