/hirek/22-professzor-tiltakozik-a-debreceni-egyetem-modellvaltasa-ellen/
hirdetés

HÍREK

22 professzor tiltakozik a Debreceni Egyetem modellváltása ellen

Az aláírók mindegyike az MTA doktora, hatan közülük akadémikusok. Szerintük a nagy titkolózás sem erősíti a bizalmat az átalakítás során.
hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Hallgatói Önkormányzat és a Szenátus is ellenszavazat nélkül döntött a Debreceni Egyetem modellváltása mellett.

Maradtak ugyanakkor még tiltakozó hangok. A 21 Debreceni Professzor nevű Facebook-oldal szerint - a korábban megjelent hivatalos sajtóközleménnyel ellentétben - nem történt széleskörű egyeztetés a DE modellváltással kapcsolatban: az egyetem közössége sem a 2021–24. évekre szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg.

„Szemben a közleménnyel, nem történt széleskörű és intenzív egyeztetés az egyetem történetében talán legnagyobb horderejű változás tervéről, céljáról, indokairól, előnyeiről és hátrányairól, következményeiről. A szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal, jóllehet ez az egyetemi, de nem csak az egyetemi demokrácia alapja”

- írják a professzorok.

Az aláírók nehezményezik a modellváltás titkosságát is. Ahogy fogalmaznak, „egyetemünk átvitele állami alapítványi formába – bár sok szempontból nem tűnik logikusnak [...] – akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése”.

hirdetés

Az aláíró professzorok valamennyien az MTA doktorai, hatan akadémikusok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk