hirdetés

HÍREK

2038-ig minden szénerőművet leállítanak Németországban

A környezetvédők elégedetlenek a lépéssel, a 'párizsi egyezmény kigúnyolásának' tartják.
Fotó: S. Hermann & F. Richter / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. július 04.

hirdetés

Legkésőbb 2038-ig valamennyi német szénerőművet leállítják - az erről szóló csomagot évekig tartó viták után pénteken fogadta el a német törvényhozás - írja az Euronews. A kormány mintegy negyvenmilliárd euró kártérítés kifizetését tervezi azoknak a régióknak, amelyeket érint a leállás.

„Fontos lépéssel járulunk hozzá a klímavédelem sikeréhez” - mondta a gazdasági miniszter. Hozzátette,

„a szénnel üzemelő erőművek kibocsátása, valamint a fekete- és a barnaszén adja az ország széndioxid-kibocsátásának harmadát.”

Környezetvédők szerint azonban az új törvény nem elég ambíciózus, egyesek pedig úgy vélik, az adófizetők pénzének az elvesztegetése. Pénteken több százan tiltakoztak a döntés miatt.

„A széntörvény ellen tüntetünk, mert nem támogatja a szén kivezetését, mert működésben tartja a szénnel üzemelő erőműveket, és mert elárulja a párizsi klímaegyezményt” - állítja a Greenpeace klímaszakértője. Hozzáteszi:

hirdetés

„Ez a széntörvény egy történelmi hiba, a párizsi egyezmény kigúnyolása, és milliárdos kártérítéseket juttat a vállalatoknak, miközben nem kap ezért cserébe semmit.”

Az ország a nukleáris energia használatát is kivezeti, és megújuló energiaforrások használatát tervezi a jövőben.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk