A Rovatból
hirdetés

2016 legnagyobb viharai - a viharvadászok toplistája

Látványos felhőfotókkal mutatja be a Viharvadászok Egyesülete, hogy milyen nagyobb viharok dúltak felettünk a múlt évben.

Link másolása

A Viharvadászok Egyesülete (szupercella.hu) a 2016-os év viharvadászatairól és megfigyeléseiről készített egy látványos összefoglalót. Az Egyesület az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve fotózza, dokumentálja az országban látható “légkör nagyvadait”. Ezek sokszor veszélyesek, hiszen heves zivatarokkal együtt érkeznek, ám a látvány nem csak félelmetes, hanem lenyűgöző is.

A fotózás mellett igyekeznek segíteni a tudományos kutatást,

az időjárási helyzetek megismerését és az előrejelzések pontosságát. A viharvadászoknak évente továbbképzést tartanak, ahol a jelentkezőket megismertetik a veszélyes időjárási jelenségekkel, megtanulhatják a sikeres és biztonságos megfigyelést, a vadászathoz nélkülözhetetlen meteorológiai ismereteket.1-1

2016. 05. 23. A május az év zivatarokban egyik leggazdagabb időszaka. Az első komoly helyzettel délnyugati határainknál szembesültek a viharvadászok: az érkező szupercellák egy idő után ún. bow echó-s (íves) zivatarláncba tömörültek. Jellemzőjük a látványos peremfelhő - ezt követően pedig a szélvihar. Fotó: Sebestyén Ádám1-2

2016. 05. 24. Hajnali szupercellás jegyeket viselő zivatar Sóskútról. Az előző viharos napon nyugatról érkező hidegfront, 24-én kelet felől hullámzott vissza. Először Bíró Zsófia érte tetten az egyik szörnyet a középső országrészből. Elég sokan láthatták / érezhették bőrükön Budapesten is.1-3

2016. 05. 24. Délután a visszahullámzó hidegfront keletről erős támadást indított. Az úton lévő viharvadász csapat egy határozott, nagy csapadékot adó ún. HP (heavy precipitation) szupercellával találkozott a Jászságban. Fotó: Bondor Gyula1-4

2016. 05. 25. Feltörekvő gomolyok - egy jól fejlett zivatarcella a távolból. Ilyenkor még nem kell szaladni; viszont mindenképp érdemes pár percre megállni gyönyörködni. Fotó: Sziráki Patrik1-5

2016. 06. 05. Egy fantasztikus felvétel a zivatarfelhők kifutófrontján keletkező örvényekről - talán ez lett a szezon egyik legszebb képe. Ahogyan nagyon sok zivatarokban keletkező örvényből, ebből sem keletkezett tornádó. Viszont az ilyen látványokért mindig érdemes kémlelni a háborgó eget! Fotó: Szilágyi Ádám 1-6

2016. 06. 05. Nem-mezociklonális Tuba Búcsról, ahol a nap folyamán egy tornádót is megfigyeltek. A nem-mezociklonális fogalom alatt azt kell érteni, hogy a légörvény nem szupercellás zivatarban alakul ki, hanem rövidebb életű örvények okozzák. Fotó: Henzel Dániel1-7

2016. 06. 17. Az előző, 70-80 km/h sebességgel száguldó békési szupercella percekkel később, mikor a hátoldalából lezúdult a csapadék - ami zömmel jég volt. Egy órával a kép készülte után már Erdélyben kopogtathatott a forgó zivatar. Fotó: Jäger Ádám 1-8

2016. 06. 20. Egy éjszakai szupercella üllőjéből lecsapó villám. Ha nappal lett volna, ezt a jelenséget “derült égből villámcsapásnak” hívnánk. A lényegen persze ez nem változtat: a zivatarfelhőn túl csapott le egy pozitív töltésű villám. Fotó: Sziráki Patrik1-9

Ha már villámok, érkezzen egy közeli lecsapó villám Bajáról. A zivatarok sokunk által jó ismert arca ez, ami szintén veszélyes és gyönyörű egyben. Fotó: Goda Zoltán1-10

2016. 07. 12. Szinte a földet súrolta ez a falfelhő a nyár második legkomolyabb, egyben talán legszebb szupercellás helyzeténél. Ezen a napon ismét az Alpokalja környéke vonzotta leginkább a szupercellákat - és jött a folytatás! Fotó: Hérincs Dávid 1-11

2016. 07. 13. Itt már egy bow echó-s HP szupercella környékezte meg a Balatont. A bow echo nevet a radaron megjelenő íves rajzolata miatt kapta. Fotó: Kardos Ildikó1-12

2016. 08. 05. Ismét a nyugati határvidékről indult keleti irányba egy HP szupercella, ami légzuhatagokat is produkált. Fotó: Bondor Gyula1-13

2016. 08. 06. Látványos multicellás zivatar peremfelhője Debrecenből. Fotó: Kun Sándor1-14

2016 .09. 17. Szezonzáró hidegfront nagy szélnyírásos helyzettel, látványos peremfelhővel. Fotó: Schmall Rafael

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: