hirdetés

HÍREK

2 és fél óra alatt tanulták meg, hogyan kezeljék a lélegeztetőgépet, sokan félnek a feladattól

Az egészségügyi szakértő szerint jelenleg kétezren tudják biztosan kezelni a lélegezetőgépeket. Szerinte ez a létszám 400 lélegeztetőgépen lévő betegre elég.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 12.

hirdetés

Rekordszámú, 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és sosem voltak még ennyien lélegeztető gépen, mint most: 154 betegnek van rá szüksége.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint bár több mint 26 ezer egészségügyi dolgozót képeztek át – nagyrészt online tanfolyamon - lélegeztetőgép kezelésére, sokan félnek a feladattól.

Az RTL Híradó megkérdezte a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnökét, ha most használni kéne akkor mennyire érezné biztosnak ezt tudást. "Hát erre nem tudok tiszta szívből válaszolni, ha kellene, akkor muszáj lenne használni". Elmondta, hogy szerinte nem reális ez a képzési idő, sokkal többre lenne szükség.

A Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyar Orvosok Szakszervezete még szeptemberben írt levelet az miniszterelnöknek, hogy legyenek intenzív képzési programok a covid betegek ellátására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta nekik: tavasszal 26.403-an végezték el a tanfolyamot, hamarosan újat indítanak. Bencsik Andrásné szerint hiába végzi el valaki, nem biztos, hogy éles helyzetben használni is tudja a tanultakat.

"Azok az ápolók, akik egészen más területen teljesítenek szolgálatot, ezektől félnek, leblokkolnak ezektől a feladatoktól"

hirdetés

- mondja.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint jelenleg mintegy kétezren tudják biztosan kezelni a lélegezetőgépeket. A legszűkebb keresztmetszet a szakasszisztens. Szerinte ez a létszám 400 lélegeztetőgépen lévő betegre elég.

Müller Cecília azt mondta, hogy a szükséges mennyiségű ember és eszköz is rendelkezésre áll.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk