191. születésnapját ünnepli Jonathan, a világ legidősebb szárazföldi állata

A teknőst 1882-ben ajándékozták Szent Ilona kormányzójának, akkor körülbelül 50 éves lehetett.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. december 09.


Link másolása

Jonathan 1832-ben született. Ugyanakkor, mint Gustav Eiffel, francia mérnök, aki pontosan száz éve már meghalt, vagy Édouard Manet, aki még ennél is korábban.

Amikor Jonathan született, Magyarországon Széchenyi István megalakítja a Hídegyletet, az angol gyarmatokon meg megszűnik a rabszolgaság.

Jonathan 16 éves volt, amikor Pesten kitör a forradalom, és egy ifjú költő megírja a Nemzeti Dalt.

Nyolcvankét éves volt, amikor kitört az első világháború.

Elzúgtak felette forradalmak, háborúk, az ember eljutott a Holdra, felfedezte a Világegyetemet.

De Jonathan ezekről semmit sem tudott. Mégis, élettörténete lenyűgöző. Az IflScience összefoglalójában olvashatjuk, hogy miközben a születésnapját ünnepeljük, senki sem tudja a pontos dátumot, amikor kikelt a tojásból. Úgy gondolják, hogy 1832 körül jöhetett a világra, és 1882-ben Szent Ilona jövőbeli kormányzójának, Sir William Grey-Wilsonnak ajándékozták, mint teljesen felnőtt teknőst, akkoriban körülbelül 50 éves lehetett.

2022-ben Jonathan hivatalos születésnapot kapott Szent Ilona jelenlegi kormányzójától, Nigel Philippestől 1832 december 4-ét. Előrehaladott kora ellenére állatorvosa, Joe Hollins azt mondta a Guinness World Records-nak (GWR), hogy egészséges étvággyal éli az életét.

„Annak ellenére, hogy elvesztette a szaglását, és gyakorlatilag vak a szürkehályogtól, az étvágya továbbra is jó”

– mondta Hollins a GWR-nek. Egy kis, elkötelezett csapat naponta kétszer eteti gyümölcsökkel és zöldségekkel, melyekben erősítő adalékok is vannak. Ez nemcsak a kalóriaszükségletet fedezi, hanem a benne levő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek az anyagcseréjét is segítik.

„Rendkívüli belegondolni, hogy ez a szelíd óriás túlélt minden más élőlényt a szárazföldön, beleértve természetesen az egész emberi fajt” – mondta Hollins a GWR-nek. Szerinte Jonathan jó egészségnek örvend, és reménykedhetünk abban, hogy megéri a harmadik évszázadát is, hacsak még nem tette volna meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk