12 dolog, amit az élelmiszeripar ravaszul eltitkol előled
Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy egy hirtelen mozdulattal beleejtettétek a kosárba a kiválasztott élelmiszert, aztán otthon csalódottan fintorogtatok, amikor megkóstoltátok. Az élelmiszerek vásárlása tipikusan olyan terep, ahol érdemes nyitott szemmel járni.
A Bright Side most összegyűjtött néhány olyan szempontot, amit érdemes észben tartani, hogy ne járjatok pórul a sajt, a hús, a zöldségek és más élelmiszerek megvásárlásánál.
Keménysajt
Ha keménysajtot vásárolunk, figyelni kell, hogy a textúrája egységes legyen, ne legyen fehér a külseje, a lyukak pedig egységesen legyenek elszórva az egész sajton. Ha benyomjuk, és nem nyeri vissza az alakját, jobb, ha nem vesszük meg.
Hús
A friss hús rózsaszín, nem piros, pláne nem barna. Figyeljünk a zsírfoltokra is: csillogónak és nagyon világosnak kell lenniük. A jó minőségű hús is visszanyeri az alakját, és nem tapad a kezedhez.
Őrölt kávé
Válaszd a közepes árfekvést! Az olcsó rossz, a drága viszont semmivel sem finomabb. Igazán jó őrölt kávét sosem tesznek műanyag dobozba, csak üvegbe vagy fémbe. Nézd meg a lejárati dátumot is, minimum 18 hónap legyen!
Méz
A természetes méz átlátszó, és egyenletes a színe. A minőségi méz nagyon édes és illatos. Morzsolj el egy cseppet az ujjaddal! Ha könnyen beszívja a bőröd, akkor jó minőségű.
Jégkrém
Fotó: Wannabe Chef
Mindig olvasd el a jégkrém összetevőit! A különböző bogyóízesítésűek (eper, málna, szeder, áfonya stb.) ritkán természetesek. Jobb olyat választani, amiben csak mogyoró, cukrozott gyümölcs vagy gumicukor van. A pálcás jégkrémekben viszont szinte soha, semmi természetes adalék nincs.
Csoki
Az első és legfontosabb, hogy odafigyelj a csoki összetevőire! Minél rövidebb a lista, annál jobb. A minőségi csokiban kakaó van, viszont minden vegyszer jelenléte mesterséges termékre utal. Emellett jobb olyat venni, amiben kakaóvaj van, nem növényi olaj.
Hal
A friss hal szeme élénk. Az opálos, kidülledő szem arra utal, hogy a hal állott. A kopoltyú élénkpiros, esetleg világos rózsaszín, ha a kopoltyún keresztül kiszívták a vérét. Ha kézbe veszed a halat, a farkának lifegnie kell.
Kenyér
A friss kenyér nem lehet kemény, mindig tapintsd meg a boltban. A műanyag zacskó ugyan tovább frissen tartja, de ilyen csomagolásban néhány órán belül elveszti az ízét.
Répa
Jó répát venni könnyű: azt válaszd, ami kevésbé világos, nem foltos, és kicsi!
Kaliforniai paprika
Ha kettő vagy három cikkre oszlik a paprika, valószínű, hogy keserűbb, és kevesebb a magja. Ha négy részre oszlik, édesebb, és sok a magja.
Újhagyma
Nézd meg a fehér és zöld rész határát. Ha jól elkülönülnek, a zöldség minősége jó. Ha összemosódik, a hagyma kemény lesz.
Zselatin
Nem titok, hogy a zselatin hogy készül: vízben megfőzik a sertések és szarvasmarhák bőrét, inait, belsőségeit és csontjait. Jó alternatíva a főzéshez az agar-agar. Vegán, és szobahőmérsékleten is kemény marad az étel.