/hirek/11-dolog-amit-nem-biztos-hogy-tudtal-a-gorogdinnyerol/
hirdetés

HÍREK

11 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a görögdinnyéről

Az 1600-as években például egészen máshogy nézett ki.

Link másolása

hirdetés

Nyáron a fagylalt, a főtt kukorica és a jól behűtött dinnye a sláger, ezek nélkül nem is igazi a nyár. A dinnyét, különösen a görögdinnyét rengetegen szeretik, talán nincs is olyan család Magyarországon, amelyik nem vásárol legalább 2-3 darabot a nyár folyamán.

Biztos, hogy mindent tudtok milliók kedvencéről?

1. Először is: a görögdinnye nem gyümölcs

Valójában a tökfélék családjába tartozó növény.

2. Valószínűleg Afrikából származik,

hirdetés

bár azt nem tudjuk pontosan, honnan.

3. Már az ókori egyiptomiak is...

Igen, már ők is ismerték és fogyaszthatták, mivel hieroglifán is megörökítették, sőt, sírokban is találtak dinnyemagot. Az ókorban a görögök és a rómaiak is termesztették.

4. Magyarországra csak a középkorban került a görögdinnye

Először a 16. században említették a görögdinnyét Magyarországon. A törökök közvetítésével több új fajta is ide került, és Evlia Cselebi útikönyvében leírta, hogy Gyula város nevezetességei közé tartozik az ott termő dinnye is.

5. Tényleg sok benne a vitamin és az ásványi anyag, de a cukor is

A görögdinnyét nagyon egészségesnek tartják A és C vitamin tartalma miatt, és azért, mert található benne kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor is. Arról azonban sokan nem tudnak, hogy a cukortartalma és vízhajtó hatása miatt korlátlan mennyiségben nem érdemes fogyasztani.

6. Nem mindenki szereti, és nem is eheti mindenki

A közhiedelemmel ellentétben vannak, akik egyáltalán nem szeretik. sőt, van, akinek kifejezetten ártalmas a dinnye fogyasztása. Aki például allergiás a a parlagfűre, az jobb, ha nem fogyaszt dinnyét, mivel a keresztreakció miatt felerősíti a parlagfű miatt jelentkező tüneteket.

7. Nem muszáj meglékelned ahhoz, hogy eldöntsd: jó-e

Akkor mit kell tenned? Kocogtasd meg, és ellenőrizd a szárát! Ha a szár csonkja elszáradt, akkor érett. Ha pedig a dinnye héját megkocogtatod, és dobhoz hasonló, üresen kongó hangot ad, elég érett ahhoz, hogy jó legyen.9452816185

8. A Kalahári-sivatagban víztömlőként funkcionál

A szárazságban folyadékforrásként használják a helybéliek magas víztartalma miatt.

9. A világ körülbelül 100 országában termesztik

10. Egészen máshogy festett egykor a görögdinnye,

a korabeli festményeken jól látszik. A nemesítéssel nyerte el jelenlegi formáját.gorogdinnye

11. A görögdinnye szinte minden része ehető

Erre bizonyíték például az is, hogy a kis dinnyéket el lehet tenni savanyúságnak, és egy az egyben el lehet fogyasztani. (A héját egyébként, ahol vannak haszonállatok, nyugodtan oda lehet adni a disznóknak, szeretik.) A magból Afrika egyes részein olajat sajtolnak. Van, aki csodaszernek tartja a dinnyemagot, és a fogyasztását javasolja. Nos, nem csodaszer, de ártani sem árt, egészen nyugodtan elrágcsálhatod.8


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk