hirdetés

HÍREK

Súlyos tragédia: 400 delfin vetette partra magát

A partra vetett állatok háromnegyede elpusztult. Nagyon ritkák az ilyen súlyos esetek.
BBC - szmo.hu
2017. február 11.

hirdetés

Nagyjából 100 delfint sikerült megmenteniük az új-zélandi önkénteseknek, miután csütörtök éjjel mintegy 400 állat vetődött partra a déli sziget északi csücskénél található, delfincsapdának is nevezett Farewell Spitnél - írja a BBC.

A 300 delfin halálát okozó eset az egyik legsúlyosabb az ország történetében.

A delfinek többsége már péntek hajnalra elpusztult, de az önkéntesek kitartó munkájának köszönhetően a túlélők nagy részét sikerült megmenteni: ők már a part közelében lévő öbölben úszkálnak.

A mentésben több száz helyi lakos vett részt: ők élőláncot alkottak, hogy a megmentett állatok zavarodottságukban nehogy újra megrekedjenek a parton. A mentéskor újabb delfinek is érkeztek az öbölbe, akik a mentőcsapat reményei szerint vissza fogják vezetni társaikat a mélyebb vizekre. Egyesek szerint azonban még megvan az esélye annak, hogy a delfinek újra megzavarodnak, és ismét a part felé fordulnak.

A hatóságok addig is azon törik a fejüket, hogyan szabaduljanak meg a csaknem 300 tetemtől.

hirdetés

A tudósok sem tudják pontosan megmagyarázni, hogy a delfinek időről időre miért vetik tömegesen partra magukat. Egyesek szerint az idős, beteg vagy sérült állatok fordulnak a part felé. Mások véleménye szerint a sekély víz megzavarhatja az állatok navigációját. Annyi mindenesetre biztos, hogy egy partra vetődött állat a többi társát is odavonzza, akik gyakran az apály miatt szintén megfeneklenek.

Új-Zélandon, ahol évente átlagosan 300 delfin reked a parton, különösen gyakoriak a hasonló esetek: a Farewell Spitet delfincsapdának is nevezik, mivel a szakértők szerint a part sajátosságai nagyon gyakran összezavarják a delfineket. 2015 februárjában ugyanezen a helyen 200 delfin járt hasonló módon szerencsétlenül, és a felük el is pusztult. A legfrissebb eset azonban így is szokatlanul súlyosnak számít.

A partra vetett delfineket először csütörtök éjjel vették észre, de akkor a hatóságok úgy ítélték meg, hogy hajnalig túl veszélyes lenne megkezdeni a mentést. Másnapra azonban a delfinek háromnegyede elpusztult.

Címkép: YouTube

Oszd meg másokkal is a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk