hirdetés

HÍREK

10 állat, amelyik egészen keményen nyomja a kábítószerezést

Némelyek egész keményen tolják, még akkor is, ha nem lesznek éppen túl jól. Bódulat és ájulás az állatvilágban.
Forrás: Listverse - szmo.hu
2017. március 23.

hirdetés

1. A maki és százlábú rovarirtó

A madagaszkári fekete makimajmok százlábúak által kibocsájtott anyaggal védekeznek a rovarok és paraziták ellen. A becserkészett százlábúakba harapnak a makik, amik fájdalmukban kémiai anyagot bocsátanak ki. Valószínűleg eredetileg saját védelmükben fejlődött ki ez a rendszer az evolúció során. Ez az anyag annyira kellemetlen illatú, hogy elriaszt minden kártevőt. A makik magukra spriccelik ezt az anyagot, mint az emberek az Off!-ot a szúnyogok ellen.

Miközben a maki rovarirtásra használja a százlábú által kibocsátott anyagot, nagyon úgy tűnik, hogy be is tép tőle. Az anyag hatására az állat erősen nyáladzik, előre hátra dülöngél, és magához is nyúl.

2. Gombázó szarvasok

A légyölő galócát - Amanita muscaria - nem kell bemutatni, minden kisgyerek először annak mintájára tanul meg gombát rajzolni. Impozáns külseje ellenére nagyon is mérgező, 15 fej már halálos dózisnak számít. Ez mégsem tántorítja el az emberek attól, hogy fogyasszák, ugyanis pszichedelikumot is rejt a kalapja.

hirdetés

Meglepő módon, nem csak az emberek fogyasztják ezt a gombát szórakozás céljából. A szarvasok diétájának fontos része. Rájuk ugyanis nem hatnak a gombából származó méreganyagok. A légyölő galóca fogyasztásának meglepő hatásai vannak a rénszarvasra, teljesen ellazul tőle, lustálkodni kezd, kiszámíthatatlanul kezd viselkedni, és furcsa hangokat hallat.

A rénszarvasok szervezete feldolgozza a légyölő galóca méreganyagait, a hallucinogén anyag azonban vizelet formájában távozik a szervezetükből, a kísérletező kedvű sámánok ezt kortyolgatva biztonságosan be tudnak állni.

3. Locoweed (őrült fű)

A locoweed, más néven őrült fű (nálunk astragalus, asztragálusz, kínai csűdfű, csűdfű neveken ismerik) hatásai nem túl kellemesek, mégis fogyasztják az állatok. A locoweed fogyasztása locoizmust okoz az állatokban, ami egy levertséghez, depresszióhoz hasonlító állapot.

Az állatok a növény elfogyasztás után céltalanul kóborolnak, szomorúak lesznek és folyik a nyáluk. Ezek a hatások nem tűnnek túl kellemesnek, a locoweed fogyasztása azonban komoly függőséget okoz. Az egyébként tápláló növény hosszú távú fogyasztása depressziót, kóros fogyást idézhet elő, sőt az is előfordulhat, hogy az állat elveszti az egyensúlyérzékét.

Ez a növény annyira gyakori Amerikában, hogy a farmereket külön megtanítják a locoizmus kezelésére.

4. A jaguár és az ayahuasca

A dél-amerikai őserdőben honos Banisterpsis caapi indáiból készül az ayahuasca-főzet. Az erőben élő jaguárok sem vetik meg a növényben lévő drog áldásos hatásait. A jaguárok a növény leveleit és gyökerét fogyasztják. Amint beüt a szer, a jaguárok játszadozni kezdenek mindennel, ami az útjukba kerül, mint a kiscicák. Néha még a földön is végiggurulnak. Az ayahuasca-szertartás nagyon népszerű manapság az európai turisták között is.

Egy elmélet szerint a jaguárok egészségügyi okokból rágcsálják a növényt. Fogyasztása ugyanis hányást és hasmenést okoz. Valószínű, hogy az állatok így védekeznek a bélférgek ellen.

5. Cicák és a macskamenta

Különböző szerek különböző módon hatnak egyes fajokra. Míg az ember számára macskamenta nem tudatmódosító szer, a cicákat nagyon feltüzeli. Fogyasztása után a macskák hozzádörzsölik nemi szervüket a növényhez, hangosan nyávognak és nyáladznak. Még a pupillájuk is kitágul, mint egy beszívott tinédzsernek.

A macsakmentában lévő olaj aktiválja a macska hipotalamuszát, ez okozza a kellemes érzést. A nagyobb macskákon, mint leopárdok, tigrisek is hasonló hatást vált ki. A macskák szerencséjére a macskamentának nincsenek káros hatásai, úgyhogy akkor ehetik, amikor csak akarják. Mázlista macskák.

6. A szép wallabyk és az ópium

A kép szerint a kenguruk nem csak a mákra gyógyultak rá - bár ez csak egy illusztráció...

Ausztráliában óriási mákültetvények vannak, itt termesztik a világ orvosi ópiumellátásához szükséges mennyiség több mint felét. A mák gubójából állítják elő többek között a heroint, az ópiumot a morfiumot. Ennyi narkotikummal a területen nem csoda, hogy páran kísértésbe esnek. A kísérletezni vágyók azonban nem emberek, hanem kenguruk.

Sok kengurut találnak a veteményes körül a mákgubóktól beállva. A szép wallabyk (ez a kenguruk egyik fajtája) beszabadulnak a veteményesekbe, és addig tömik magukba a mákgumót, amíg már nem tudnak egyenesen ugrálni többé. A farmerek néha találnak rejtélyes „mákköröket”, csomókban elhajlott növényeket. Ezek valószínűleg nem az ufómegszállás előjelei, csupán a megfáradt kenguruk pihentek meg egy kicsit a veteményes közepén.

Nem csak a kenguruk ilyen szemfülesek, bárányok is vállalkoztak már hasonlóan vakmerő kísérletekre az ópiumültetvényeken.

7. A delfinek körbeadják a fugu halat

A delfinek a legintelligensebb állatok a földön. A viselkedésük és a társas interakcióik sokban hasonlítanak az emberekéhez. Ahogyan a serdülő fiatalok, a tinédzserdelfinek is szeretnek beállni.

A fenti videón látszik, ahogy a fiatal delfinek valósággal körbeadnak egy fugut. Emmel a halnak a védekező rendszere a gerincénél neurotoxinokat bocsát ki. Ez az anyag transszerű állapotban juttatja el a delfineket, ezért elszeretettel fogyasztják.

8. Hangyázás

A madaraknál különös viselkedést regisztrálta évekkel ezelőtt az ornitológusok, és még mindig találgatják, mi lehet az oka. Előfordul, hogy egy madár felkap egy hangyát a csőrével és testéhez dörgöli. Ezt a jelenséget hangyázásnak hívják, és több madárfajnál is előfordul.

Az egyik elmélet szerint ezt a madarak azért csinálják, hogy hatástalanítsák a hangya által kibocsájtott méreganyagokat így kellemesebbé téve annak fogyasztását.

Egy másik elmélet szerint a hangyázás addiktív. A hangyázás után egyes madarak kitárják a szárnyukat és nyitott csőrrel táncolnak körbe-körbe, ameddig jól esik nekik. Más madarak a hangyázás után a földre fekszenek, kitárják a karjukat és nézegetik a tájat.

9. Madarak és a nikotinfüggőség

Egy új kutatás szerint a madarak felhasználják a cigarettacikkeket a fészkük építésekor. Mégpedig azért csinálják ezt, hogy a paraziták ellen védekezzenek. A nikotin halálos a rovarok számára. Az okos madár ezzel üldözi el a rovarokat, amik veszélyeztetik fiókái életét.

Ez a viselkedés azonban hosszú távon többet árt, mint segít. A kutatók szerint ugyanis azok a fiókák, amelyeknek cigarettacsikkekkel ágyaztak meg, nagyobb valószínűséggel jönnek világra kromoszómarendellenességgel.

10. Erjedt gyümölcs

Tudósok gyümölcslegyeket vizsgáltak 2012-ben, hogy közelebb kerüljenek a jelenség megértéséhez. Alkoholos és alkoholmentes folyadékot kínáltak fel a gyümölcslegyeknek, hogy megnézzék, melyikből isznak többet.

Azt találták, hogy azok a legyek, akik nem rég estek túl a párzási időszakon, nem érdeklődtek az alkoholos ital iránt, azok viszont, akik még nem párosodtak, a kísérlet megkezdése előtt jobban preferálták az alkoholt, mintha csak alkoholba fojtották volna a magányukat.

A Sivatagi Show című legendás film vonatkozó jelenete :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk