/gasztro/zsermak-azaz-a-makos-zserbo/
hirdetés

GASZTRO

Zsermák, azaz a mákos zserbó

Sokkal nyerőbb, mint a mákos kalács, ahol le kell fejteni a külső héjat, hogy a töltelékhez jussunk.
Szani receptje a Szani Konyhája blogon - szmo.hu
2014. december 08.


Link másolása

hirdetés

Ha már a zserbó a kedvencem, a mákot meg egyenesen IMÁDOM, akkor miért ne lehetne-e kettőt párosítani? Aki hasonlóan érez az biztosan nem bánja meg, ha elkészíti! Na itt nem kell kínlódni a külső héj lefejtésével, az egész csak töltelék, puha tészta és csoki!

Hozzávalók kb. 48 szelethez

a tésztához:

1/2 dl tej

1 kockacukor

hirdetés

25g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 tojás

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejföl

a töltelékhez és a mázhoz:

300 g darált mák

200 g porcukor

1 citrom reszelt héja

300 g szilva vagy barack lekvár

1 mk. fahéj

1 dl tej

200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj

Elkészítés

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.

A töltelékhez a darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd ízesítjük a citromhéjjal és a fahéjjal. Hűlni hagyjuk.

zsermak1

A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle. Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár egyharmadával, és ráterítjük a máktöltelék egyharmadával. Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, ráterítjük a máktöltelék felével, aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és máktöltelék következik, végül a negyedik tésztalap.

Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk. 1 órán át hagyjuk kelni. 180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk egészen megdermedni.

zsermak2

Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk. Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Tipp

Miután simán bevontam csokival a zserbóim tetejét, hagytam szépen megkötni. Másnap a maradék csokit felmelegítettem és a már kész, kemény máz tetejére csepegtettem. A végeredmény igencsak mutatós!

Nyomj egy lájkot, ha te is a tölteléket szereted legjobban a sütiben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk