hirdetés

GASZTRO

Zelleres medvehagymakrémleves és rokfortos crostini

Visszavonhatatlanul itt a tavasz és végre felbukkant egyik hírnöke is, a medvehagyma.
wannabechef receptje a Wannabe chefblogon - szmo.hu
2014. március 11.

hirdetés

Hamarosan kezdetét veszi a szebbnél-szebb, színesebbnél-színesebb zöldségek pompás felvonulása! A sort a medvehagyma nyitja, amit sajnos csak nagyon rövid ideig élvezhetünk ezért ilyenkor mindig nagy nálam a dilemma, hogy mit is készítsek belőle?

Egyelőre csak egy csokorral vettem (amit útban hazafelé már meg is bántam), ezért nagyon beosztóan kellett vele bánnom, hogy elég legyen a főétel ízesítésére is és ehhez a leveshez is.

Mivel a főétel ízesítéséhez is szükségem volt egy kevés medvehagymára, a leveshez viszonylag kevés maradt. Ekkor jött az ötlet, hogy a levesbe turmixolom még az alaplében főtt zellert is. Az összhatás nagyon kellemes lett.

Hozzávalók

1 kis csokor medvehagyma (kb. 10 dkg lehetett?) csíkokra vágva

hirdetés

2 dkg vaj

6-7 dl alaplé (recept legalul)

2-3 dl tejszín (nálam 10%-os)

1 ek (zabpehely) liszt

só, fehérbors, újhagyma zöldje a díszítéshez

néhány szelet pirított rozskenyér (vagy bagett) és kevés rokfort

Elkészítés

1. A vajat egy lábasban megolvasztom, a metélőhagymát rádobom és 2-3 perc alatt megfonnyasztom, majd felöntöm alaplével és felforralom.

2. A felforrt leves a turmixgépbe öntöm, hozzáadom a felkockázott, főtt zellert és összeturmixolom, majd visszaöntöm a lábasba.

3. Egy tálkában simára keverem a (zabpehely) lisztet a tejszínnel, szedek hozzá pár kanál meleg levest, elkeverem, majd ezt a keveréket a leveshez öntöm, és újra felforralom. Közben ízesítem sóval és fehér borssal.

4. A pirítóst megkenem rokforttal és pár percre sütőbe tolom (ha van grill fokozat, azt is bekapcsolom), hogy a rokfort a kenyérre olvadjon.

5. Tálaláskor a levest megszórjuk a felkarikázott újhagyma zöldjével, és a rokfortos crostini-vel tálaljuk.

medvehagyma

Az alaplé, amit nem csak ehhez a leveshez használhattok:

A krémlevesekhez és a zöldséglevesekhez is szoktam alaplevet készíteni. Gyakorlatilag mindent belefőzök, ami itthon akad, de az alap a sok-sok zöldség és soha nem teszek bele sót, mert ez mindig csak egy enyhe alaplé, ami majd a levesekben fog kiteljesedni. Most csirkecsontot (felsőcombok csontozásából visszamaradt), csirkeszárnyat, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát és kevés zellergumót főztem 2 órán át.

Nyomj egy lájkot, ha szereted a medvehagymát!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk