?> /gasztro/vegyszermentes-lekvar-percek-alatt/ Vegyszermentes lekvár percek alatt | szmo.hu
hirdetés

GASZTRO

Vegyszermentes lekvár percek alatt

Nem kell órákig főzni a lekvárt: mutatunk néhány trükköt, amivel vegyszermentesen és gyorsan tökéletes lekvárt készíthettek.
Andrea cikke a Salátagyár blogon - szmo.hu
2015. június 07.


Link másolása

hirdetés

Végre itt a befőzőszezon és a tengernyi mézédes gyümölccsel együtt újra és újra felmerül a kérdés, hogyan tegyük el télire a lekvárokat úgy, hogy ne kelljen kilószámra használni a cukrot és ne a mesterséges fixáló anyagoktól álljon meg bennük a kanál.

Mivel a környezetemben lévő háziasszonyok (akik egyben édesanyák is, tehát nem csak egy női szeszélyről van szó) körében egyre aktuálisabb ez a kérdés, összegyűjtöttem nektek azokat a konyhai alapanyagokat, amelyek segítségével kihozhatjuk az általunk készített dzsemekből a maximumot! Kezdjük a természetes, adalékanyagmentes zselésítő anyagokkal, amelyek a lekvárt olyan állagúvá teszik, ami a nagykönyvben meg van írva.

lekvar (8)

Pektin

hirdetés

Egy olyan természetes, növényi eredetű sűrítőanyag, amely eleve megtalálható a húsosabb gyümölcsök héjában, illetve húsában is. Minél magasabb egy gyümölcsben a pektin tartalom, annál gyorsabban sűrűsödik be a belőle készülő lekvár. A legmagasabb pektintartalmú gyümölcsök (a pektintartalom sorrendjében, elől van, ami a legtöbbet tartalmazza): citrom, narancs, fekete ribizli, birsalma, piros ribizli, egres, alma, kajszibarack, ringló.

Ha nem ezekből a gyümölcsökből főzöl lekvárt vagy mindenképp biztosra szeretnél menni, használj a dzsemkészítéshez természetes alma vagy citruspektint, ami mesterséges adalékanyagok nélkül segít elérni a kívánt sűrűséget!

Használata nem bonyolult: csak keverjük össze a pektint természetes édesítőszerrel (ezekről ITT olvashatsz bővebben), majd adagoljuk a tűzhelyen rotyogó gyümölcshöz. Ha valóban kemény, vágható állagú dzsemet szeretnénk, 1 kg gyümölcshöz adjunk 20-­30 gramm pektint. Egyébként 60 gramm elegendő 10 kg gyümölcsből készülő, kenhető állagú lekvár elkészítéséhez. A természetes citruspektint beszerezheted IDE kattintva!

lekvar (2)

lekvar (5)

Chia mag

Ha a lehető legkevesebb munkával és maszatolással szeretnénk eperlekvárt vagy bármilyen más dzsemet készíteni, a chia mag a tökéletes választás! Nemcsak gyorsan, és egyszerűen készül el a lekvárunk, hanem a chia mag rengeteg plusz vitaminnal és tápanyaggal, többek között Omega­3-­mal gazdagítja az elkészült dzsemünket.

Elkészítése: 3 dl kész lekvárhoz 3 bögre megmosott, lecsumázott gyümölcsöt leturmixolunk, az édesítőszerrel odateszünk főni, majd közben hozzáadjuk a 2 evőkanál chia magot. 20 percig forraljuk, majd a megszokott módon üvegekbe töltjük és jó szorosan lezárjuk.

lekvar (3)

Ha nem szeretnéd főzéssel tönkretenni a gyümölcsben lévő tápanyagokat, akkor csak turmixold le, keverd össze a chia maggal és tedd pár órára hűtőbe! A végeredmény ugyanaz lesz! A chia mag ITT kapható.

Agar-­agar

Vegán zselésítő anyag, melyet Japánban előszeretettel használnak zselék készítéséhez. Vörös algából készül, rosttartalma rendkívül magas, így az emésztési problémákra is jótékony hatással van. Jó tudni, hogy az agar-­agar körülbelül háromszor erősebb zselésítő hatással bír, mint például a hagyományos zselatin.

Használata: hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni és 2­3 percig forralni. Forrón híg, 40 Celsius fok körüli hőmérsékleten sűrűsödik be. Az agar­agart ITT tudod beszerezni!

lekvar (7)

Amire még érdemes odafigyelni, ha tartósítószer nélkül főzünk lekvárt (és egyébként is):

– mindenképp mossuk meg alaposan (akár 2­3­szor is egymás után) a gyümölcsöt!

– használjunk tiszta, sérülésmentes üvegek és tetők (akár ki is főzhetjük)!

– a lekvárfőzésnél a gyümölcsökhöz adott friss citromlé elősegíti a zselésedést, növeli az

eltarthatóságot és a gyümölcsök színe is megmarad!

– miután megtöltöttük az üvegeket, szorosan zárjuk rá a tetejét és azonnal állítsuk fejre!

– a fejre állított üvegeket tegyük száraz dunsztba (tekerjük minden oldalról vastag ruhába

(pléd, paplan) és hagyjuk 3­4 napon keresztül nagyon lassan, fokozatosan kihűlni)!

Mielőtt nekiállsz, ajánld ismerőseidnek is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.

Link másolása

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.

Link másolása

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
GASZTRO

5 hiba, amit szinte mindenki elkövet palacsintasütés közben

A tökéletes palacsinta elkészítése nem is olyan egyszerű, ahogy elsőre tűnik. A megfordítás helyes technikáját már a tudósok is vizsgálják.
Fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2021. február 16.


Link másolása

hirdetés

A palacsinta világnapja hagyományosan húshagyó keddre esik, ami a farsang utolsó napja, egyben a nagyböjt kezdetét megelőző nap. Vagyis idén éppen ma, azaz február 16-án van a pár forintból könnyen és gyorsan összedobható desszert napja. A külföldi lapok éppen ezért rengeteg palacsintás tippel látják el olvasóikat, ezek közül talán az egyik legérdekesebb a Mirror összeállítása, amiben a leggyakrabban elkövetett palacsintasütés közbeni hibákra hívják fel a figyelmet.

A nedves és száraz összetevőket külön keverjük össze

Mielőtt összekevernénk az alapanyagokat, célszerű egy külön tálban előbb a száraz, míg egy másik tálban a folyékony adalékok összedolgozása. Ha ezzel megvagyunk, csak utána vegyítsük a két tál tartalmát. Ettől egyenletes lesz a tészta, és csökken a túlkeverés kockázata is.

A tészta túlkeverése

Többségünk hajlamos a tésztában megjelenő csomók miatt addig keverni a masszát, amíg az utolsó is el nem tűnik.

Ez már csak azért sem jó gyakorlat, mert a túlkeverés miatt túlfejlődhet a glutén, végeredményben pedig kemény lesz a már kisült palacsinta tésztája.

hirdetés
Pihentetés nélküli sütés

Alapvető hiba, hogy sokan azonnal nekiállnak a sütésnek, ahogy kész a palacsintatészta. Érdemes azonban legalább 20 percet, de ha idő van rá, akkor inkább 35-40 percet pihentetni a tésztát a keverés után. Ennyi idő alatt a lisztben található glutén fellazul, a keményítőrészecskék pedig megduzzadnak. A kész palacsinta emiatt végül pillekönnyű lesz.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
GASZTRO

Egy nemzedék nosztalgiázik: újra kapható a Cherry Coke!

Sokak örömére az eredeti, cukros verziót hozta vissza a Coca-Cola.

Link másolása

hirdetés

Már az érkezését beharangozó poszt is lázba hozza a közösségi médiát: közel 1700 komment érkezett a Coca-Cola Facebook és Instagram bejegyzésére, amiben csak annyit írtak: Jön, jön, jön! Na, de mi? Bár a Vízipók-Csodapóktól kezdve az almás vagy chili ízű termékig érkeztek tippek, a legtöbben eltalálták:

közkívánatra a cseresznye ízű kóla, a Coca-Cola Cherry tér vissza!

Az ember szinte a szájában érzi a ’90-es évek hangulatát, amikor itthon megjelent ez az üdítő, és nyomban nagyon népszerűvé is vált.

Kinek nincsenek szép emlékei arról, ahogy a Csaj nem jár egyedült, az Amerikai Pitét, az Ollókezű Edwardot, a Terminátort, a Good Will Huntingot, az Amerikai Szépséget, a Keresd a Nőt vígjátékot, a Titanicot, vagy épp a Mátrixot nézi együtt a barátaival, és közben Cherry Coke-ot szürcsölgetnek?

Vagy arról kedves emlékei, ahogy a régi szerelmével együtt hallgatják a Vengaboys, DJ Bobo, Eminem, Mariah Carey, Britney Spears, J.Lo, Christina Aguilera, a BSB vagy épp az N’Sync, netán a Spice Girls, vagy a Hip Hop Boyz óriási slágereit? És közben Cherry Coke-ot iszogatnak?

hirdetés

De jó visszagondolni a Kíváncsi Füzetre / Barátság Füzetre is, tele a haverjaink őszinte válaszaival, melyet együtt olvasgattunk a parkban a kedvenc padunkon, miközben Cherry Coke-kal koccintottunk arra, hogy örökre jóban leszünk!

Ha a finomságok jobban segítik frissíteni a memóriád, eszedbe juttatnánk ennek az időszaknak az ikonikus ételeit, nasijait is. Óriás buciburger csalamádéval töltve és utána jöhetett a téli fagyi, a robbanó cukorkák és színes rágók, zsebpénztől függő mennyiségben… és ugye, hogy közben a Cherokee ment walkmanről, vagy kicsit később discmanről, és Cherry Coke-kal öblítettük le az izgalmakat?

 Most újraélhetjük mindezt, köszönhetően az évekkel ezelőtt megszeretett, cseresznyés ízzel feldobott üdítőitallal, a Coca-Cola Cherry-vel!

A termék már kapható, és várhatóan még fél évig lesz elérhető országszerte a boltokban, egyelőre 0,5 és 1,75 literes PET palackos, majd nyártól ezeken kívül 0,33 literes fémdobozos kiszerelésekben.

2021 tavaszának egyik legjobb híre a ’90-es évek egyik legnépszerűbb íze, királyság, ugye?

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk