GASZTRO

Végre fény derült a menzás tea titkára

A napközis vagy menzás tea volt gyermekkorunk életelixírje, bármennyit meg lehetett belőle inni. Bármikor.
Petra írása a @etcetera.hu blogon - szmo.hu
2017. április 18.


Link másolása

A BOUVET blog szerzője addig nem nyugodott, míg meg nem fejtette az iskolai menzák és kórházak teakészítési titkát..

Nagyon titokban, de tedd fel a kezed, ha te is imádtad a retró menzai teát, jó? Mert ez nagy titok ám, én sem vallom be soha, de muszáj: az volt A TEA. Csupa nagybetűvel.

Az egyetlen, ami miatt végül sajnáltam, hogy véget értek boldog iskolás éveim, hogy nincs többé menza, s nincs többé AZ a tea. Ott ette meg a fene a menza többi elemét: az ehetetlen tokányt, a vizes spenótot vagy az elfőzött tésztát, de a tea, az nagy szerelem volt.

Ha a kérdésemre igennel válaszoltál, rögtön fel is borzolom az emlékeidet, amikor megmutatom ezt a bögrét. Ebben ittuk:bogre

Amikor felnőttem és meglett életem első saját konyhája, az elsők között volt, hogy vásároltam egy igazi, csőrös teáskannát és vagy tízféle teafüvet. Filtereset, szálasat, gyümölcsöset, feketét, zöldet, meg amit épp találtam. Annyit tudtam, hogy a menzai tea fekete teából készül, így ez a típus dominált.

Megfőztem egy adagot: már az illata is keserű lett, amolyan szomorkás – már amennyiben lehet egy teára azt írni, hogy szomorkás. Vagy csak én voltam az? Két percig ázott a filter, majd kiemeltem és a vízben ottmaradt egy nyákos, nyúlós, undormány trutyi, aminek nagyon nem kellett volna ott lennie. Mintha valaki oda fújta volna bele az... na jó, nem is mondom végig a mondatot. Pont olyan volt.

Megkóstoltam a művemet, bár ne tettem volna.

Pont olyan undorító lett, ahogy kinézett. Elkönyveltem, hogy nem tudok teát főzni, de azért még megpróbáltam egy másik fajtájút, aztán egy harmadikat, végül feladtam.

Több évnyi kísérletezés után is csak az undorító, keserű izét sikerült megfőznöm, a fekete tea ráadásul állatira bekoszolta a csodaszép kis kannámat is, ami aztán a kukában végezte. Fel is adtam a teafőzéssel, mígnem össze nem kerültem egy pasival, akinek a szülei Csanádfütyfürüttyön éltek. Direkt nem mondom a település nevét jól, nem feltétlenül szép emlék az az időszak azzal a pasival, meg hol van már az az egész?

Viszont ott, abban az eldugott csongrád megyei faluban, az omladozó vályogházak udvarán zömmel fúrt kutakból merítették a vizet. Ex-anyósék is. Nem ittak belőle, mert volt abban szerintem minden, viszont fürdéshez, mosogatáshoz – no meg teához azért azt a vizet használták.tea1

Kérek-e teát, kérdezte ex-anyós, amikor be lettem mutatva neki. Nem akartam megbántani, hogy én utálom a teát, mert nincs a Földön annál rémesebb ital, úgyhogy elfogadtam. Ugyanolyan filtert húzott elő, ami nálam akkor már évek óta porosodott a szekrényben. Pfúj – gondoltam magamban -, aztán úgy döntöttem, kibírom.

Megfőzte és OLYAN volt. Menzás. Menzásos. Tudod, tök OLYAN! Ott nézett hülyének (városi liba!), amikor megkérdeztem, mutassa már meg, hogyan főzte ezt az isteni teát. Annyit mondott: forró víz, teafilter, két perc, fél citrom, kis cukor, igyad.

Hazamentem, leporoltam a teafilteres dobozt: forró víz, teafilter, két perc, fél citrom, kis cukor – köpd ki, de azonnal. Nyákos-nyúlós-szar..

Egy héttel később ismét nagyon nem nézett még hülyébbnek (életképtelen város liba!), amikor már tollal, jegyzetfüzettel kérdeztem meg, hogyan főzi a teát. Forró víz, teafilter, két perc, fél citrom, blabla. Hazamentem, megcsináltam, öntöttem ki a fenébe.

Megvilágosodtam: a csanádfütyfürüttyi büdös víz a TITOK!

A következő héttől kétliteres műanyag flakonnal érkeztünk s benne kútvizet vittünk haza Szegedre. Megfőztem a teát és OLYAN lett! Isteni finom!

Aztán a kapcsolat a fickóval véget ért, amiben az egyetlen tragédia az volt, hogy onnantól nem volt bejárásom a büdös vízhez. A pasiról bármikor lemondtam volna, de a teáról már nehezebb volt.

Újabb évek teltek el teátlanul, amikor is immár férjes asszonyként, a Vikivel terhesen bekerültem a Női Klinikára. Az első reggelen nem értettem, a velem egy osztályon fekvő nők, reggelente miért kezdenek el rohamtempóban futni a konyha felé. A tea, a tea! – szuszogta az egyik lány önzetlenül – hozd a bögrédet, ez olyan tea, mint a menzai, isteni finom! A két szülésemnél kétszer 11 napot voltam kórházban, kétszer 11 napig vettem részt futóversenyben (szülések előtt és szülések után is), hogy odaérjek a bögrémmel a TEÁHOZ.tea2

Tudjátok talán, a gyerekeim már 14 és 11 évesek, de menzateát azóta sem tudok készíteni. Az egyre különlegesebb teafajtákban már nagyon jártas vagyok, mit, mennyi ideig kell áztatni, ízesíteni és tényleg nagyon finomakat készítek, de egyik sem menzatea. Egy internetes fórumon viszont megtaláltam a menzatea receptjét – és úgy döntöttem, így élem le az életemet, hogy itthon mégsem készítek ilyet, mert a legfőbb alapanyaga az a tea, ami annyira olcsó és ronda csomagolású, hogy talán nem is tea.

Ha elég elszánt és bátor vagy, ha feltétlenül napközis teát szeretnél otthon és úgy érzed, nem tudsz ilyen tea nélkül éni, KATTINTS IDE a teljes cikkre, ahol megtalálod a pontos adagolást is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: