Vegán csokis kekszszendvics
Ebben a kekszben kevés a cukor, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, valamint dió adja a tészta alapját egy csipetnyi fahéjjal és vaníliával fűszerezve. Fogyaszthatjátok úgy is, hogy csak egy kekszre kentek a csokoládékrémből, de össze is ragaszthattok két kekszet a krémmel. Apró, egészséges, nassolni való - és ha belekóstoltok, nehéz lesz abbahagyni. ;)
Nagy Zita receptje a Zizi kalandjai blogon
Hozzávalók:
Kekszhez:
- 1 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 3/4 bögre dió, darálva
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1/3 bögre nádcukor
- 1 teáskanál almaecet
- 1/4 bögre mandula/rizs/zab/szójatej
- 1/3 bögre kókuszzsír, folyékony állapotban
- 1/2 teáskanál mandula aroma (opcionális)
Csokikrémhez:
- 3/4 bögre 70%-os csokoládé
- 2 evőkanál növényi tej
- 1/4 bögre kókuszzsír
- csipet só
A recepthez használt bögre 250 ml-es.
Egy tálban keverjük össze a keksz száraz hozzávalóit: liszt, dió, fahéj, só, sütőpor. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: nádcukor, almaecet, mandulatej, kókuszzsír, mandulaaroma. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, jól keverjük el a tésztát, formázzunk labdát belőle, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra és tegyünk sütőpapírt egy tepsire.
A hűtött tésztából csípjünk le egy kis darabot, formázzunk kis golyót (pingponglabdánál kisebbet) belőle, tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsuk le a tenyerünkkel. A maradék tésztával is járjunk el így (nekem 36 db keksz jött ki ebből a mennyiségből). Süssük kb. 15 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Tegyük a krém hozzávalóit egy lábasba és alacsony láng felett olvasszuk meg az összes hozzávalót, közben kevergessük. Öntsük a krémet egy dobozba és tegyük hűtőbe addig, amíg kenhető állapotú lesz. A kihűlt kekszekből kenjünk meg egy darabot a krémmel és ragasszunk hozzá egy másik kekszet.
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)