Vaníliás ribizlis csiga
A kelt tésztás sütemények nagyon népszerűek. Borbély Anita segítségével megmutatjuk nektek, hogyan lehet otthon, szezonális gyümölcsből, csiga alakút készíteni. Anita elsősorban a gyerekeinek sütötte, de egész családja örömmel fogyasztotta. Reméljük nektek is ízlik. :)
Bobély Anita képes beszámolója, a Kávé és Csokoládé blogon
A csiga annyira ízlett mindenkinek, hogy nagyon nehéz volt mértékkel enni belőle. A gyerekeknek nem is sikerült.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 gramm liszt
- 1 tasak száraz élesztő
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 125 ml langyos tej
- 50 gramm nádcukor
- 2 tojás
- 100 gramm vaj
A töltelékhez:
- 200 gramm ribizli
- 500 ml tejből készült vaníliás puding
A tetejére:
- 4 evőkanál porcukor
- egy kevés citromlé
Elkészítés:
A lisztbe belekeverem a száraz élesztőt. Egy mély tálba teszem a többi hozzávalóval együtt, és az alacsony fokozatra állított kézi mixer dagasztókarjainak segítségével néhány perc múlva össze is áll a tészta.
Meleg helyen konyharuhával letakarva pihentetem fél órán keresztül.
Miután megkelt, ujjnyi vastag, téglalap alakú formára nyújtom ki. Megkenem a tetejét a pudinggal és rászórom a ribizlit. Óvatosan feltekerem, vékony, éles pengéjű késsel 1,5-2 cm-es darabokra vágom.
A tepsi aljára kivajazott sütőpapírt teszek és erre helyezem a csigákat. Érdemes közöttük távolságot hagyni, mert sütés közben megnőhetnek.
180 fokon, légkeveréssel sütöm 15 percen keresztül.
Miután megsült, a langyosra hűlt csigák tetejét megkenem porcukros citromlével.
Szép fényesek lesznek tőle.
Ha szereted a gyümölcsös süteményeket lájkold. :)
Tovább a Kávé és csokoládé blogra
Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 gramm liszt
- 1 tasak száraz élesztő
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 125 ml langyos tej
- 50 gramm nádcukor
- 2 tojás
- 100 gramm vaj
A töltelékhez:
- 200 gramm ribizli
- 500 ml tejből készült vaníliás puding
A tetejére:
- 4 evőkanál porcukor
- egy kevés citromlé
Elkészítés:
A lisztbe belekeverem a száraz élesztőt. Egy nagyobb tálba teszem a többi hozzávalóval együtt és a kézi mixer csavaros részével elkészítem a tésztát. Csak az 1-es vagy a 2-es fokozaton használom. Néhány perc múlva össze is áll a tészta.
Meleg helyre teszem pihenni, úgy hogy egy konyharuhával letakarom.
30 perc múlva kinyújtom egy ujjnyi vastag téglalap alakú formára. Megkenem a tetejét a pudinggal és leszórom a ribizlivel.
Óvatosan feltekerem és egy vékony, éles pengéjű késsel 1,5- 2 cm-es darabokra vágom.
Egy tepsi aljára kivajazott sütőpapírt teszek és erre helyezem a csigákat. Érdemes közöttük távolságot hagyni, mert még nőni fognak.
180 fokon légkeveréssel sütöm 15 percet.
Amikor készen van és kezd kihűlni, a langyos csigák tetejét megkenem a porcukros citromlével.
Nagyon szép fényes lesz tőle.