Ünnepi luxus libamájjal
Úgy gondolom, a libamáj különleges mivoltát nem kell hangsúlyoznom, büszkék lehetünk erre a kiváló Hungarikumra. A libamájnak ezt az elkészítési formáját azért választottam, mert szerettem volna valami igazán különleges ételt készíteni. Elkészítési idő: 40 perc + 25 perc sütés.
50-60 dkg libamáj
1 db nagyobb alma
1 nagyobb fej lilahagyma
1 csokor snidling
2 cl almapálinka (Dunai Hajós)
só
fehér bors
3 dl tej
5 gerezd fokhagyma
házi készítésű rétestészta vagy (1 cs rétestészta)
zsemlemorzsa
házi készítésű rétestészta:
15 dkg átszitált liszt fele rétes, fele sima
2 dkg zsír
1/2 tojás
1 dl melegvíz
1/2 kávéskanál 10%-os ecet
1/2 kávéskanál só
olvasztott zsír a kenéshez
Elkészítés
A libamájat előző nap fokhagymás tejbe áztatom, hűtőbe teszem. Mielőtt elkészítem, kiveszem a tejből, szárazra törlöm, megtisztítom a hártyáktól és nagyobb erektől.
A lila hagymát megtisztítom, félbe vágom, felszeletelem. Az almákat szintén megtisztítom és kockára vágom. A májat nagyobb kockára vágom, száraz teflon serpenyőben pirítom, amíg a zsírja kisül, hozzáadom a hagymát, együtt pirítom vele, sózom, borsozom. Mikor mindkettő lepirult, szűrőbe teszem, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön róla. Addig ugyan ebben a serpenyőben az alma kockákat megdinsztelem, sózom, borsozom, hozzáadom az almapálinkát, átforgatom, hagyom, hogy az alkohol elpárologjon.
A házi rétestésztához igazán érdemes időt szakítani, mert egészségesebb a bolti változatnál, mivel sokkal kevesebb zsiradékot igényel, nem utolsó sorban pedig ízletesebb.
A rétestésztához a lisztet átszitálom, a zsírral elmorzsolom, hozzáadom a tojást, meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, ezt is hozzáadom, összegyúrom, jól kidolgozom, majd fél órát langyos helyen pihentetem. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdem kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetem.
Megkenem egy kis olvasztott zsírral, megszórom zsemlemorzsával, ráteszem a ragut egyenletesen elosztva, majd elkezdem feltekerni és tekerésenként megszórom apróra vágott snidlinggel és így tekerem fel teljesen, a tetejét tojássárgájával lekenem. Sütőpapírral bélelt formába teszem és 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, friss aprított snidlinggel, szeletelve tálalom.
Ajánld másoknak is, ha tetszett a recept!