Újabb magyar konyha kapott Michelin-csillagot
Már a harmadik magyar étterem került fel az idén 33. alkalommal kiadott Michelin Guide listájára. A Borkonyha az új csillagos vendéglő. „Csodás konyha és remek árfekvés” – olvashatjuk a Borkonyha értékeléséban.
Kalocsai Zoltán a vincemagazin.hu-n így nyilatkozott: "Még emésztgetjük a hírt. Senki nem jött ide, és nem közölte, hogy megkapjuk a csillagot, mi is ma tudtuk meg."
És nem szállnak el a sikertől, amit ez a mondat is jelez: "Azért fogunk dolgozni, hogy a sikertől ne torzuljon az, amit a Borkonyha is képvisel. Továbbra is megfizethető bisztró maradjunk, ahová jó bejönni."
A BORKONYHA nyitása több mint egy évtizedes álom volt. Bár szakmai utunk a Mágnáskert után kettévált a Bortársaság és a Bock Bisztró irányába, baráti és családi kötődésünk révén nem volt kérdés, ha lehetőségünk lesz közösen, nyitunk éttermet.
Működésében egy francia bisztró és egy mai magyar kortárs családi étterem ötvözeteként képzeljük el. A BORKONYHA név beszédes, alappilléreit a széles, rugalmas borkínálatban, a finom ételekben és a személyes, kötetlen kiszolgálásban látjuk.
A 200 féle túlnyomórészt magyar bor - egy hektáros gazdáktól a legismertebb borászokig - közül, 48 féle mindig pohárban kóstolható, ugyanakkor a helység egyik végében 1200 palack tárolására, érlelésére alkalmas, temperált borpolc található, ahonnan szaküzlet áron lehet vásárolni vagy éppen helyben meginni.
Konyhánk friss alapanyagokra, akár napi beszerzése és a táblára írt, hetente-kéthetente változó kínálatra épül. Mindehhez szakmai társra Sárközi Ákos chef személyében találtunk, aki a konyhatervezés kezdeti időszakától mellettünk állt. Számunkra sokat jelent gyakorlata, hitelessége, az Alabárdosban végzett munkája, a Hagyomány és Evolúció versenyeken elért remek eredményei, vagy éppen a portugál két Michelin csillagos Villa Joyában végzett stázsolása.
„Mi a konyhafilozófiám? Szeretnék egy ízekben gazdag konyhát vinni. Ha mégis valamilyen stílust kell meghatároznom, akkor azt mondanám, hogy „szabad”. Sok esetben az erdélyi konyha ízeiből szeretnék meríteni, de szívesen nyúlok más nemzet alapanyagaihoz, akár a spanyol, a francia vagy az olasz konyháról beszélünk. Szeretném a régi magyar konyha sokszínűségét, a mai szemlélet és konyhatechnológia felhasználásával megmutatni.
Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán
Néhány kép az ételeikről, szerintünk már a látvány miatt is megérdemeltek egy csillagot: