Új konyhaőrület: szilvás cobbler
A cobbler gyorsan elkészíthető, keveset kell melózni vele, mégis egészséges desszert kerülhet az asztalra. Összefoglalva: olyan sütiről beszélünk, amikor a sütőedény aljára kerül a desszert, a tésztát pedig a tetejére kanalazzuk. A vendégek pedig örülnek a meglepetésnek, hiszen nem tudni, mit rejt a tészta. :)
Tésztához:
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg vaj
csipet só
15 dkg cukor
1 tojás
kevés tej (amennyit a liszt felvesz)
Töltelék:
1 kg szilva tisztítva (mag nélkül)
1 ek. cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt szegfűszeg
2 ek. étkezési keményítő (liszt)
Tetejére:
2-3 ek. barna cukor (kristálycukor)
Elkészítés
A tésztához a lisztet, cukrot, sót és sütőport összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojást, és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Kanalazható kell, hogy legyen, nem gyúrni való. Fóliába csomagoljuk és hűtőben 1 órát pihentetjük.
A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk, majd tetszőlegesen feldaraboljuk. 1 kg tisztított szilvának kell lennie. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, összekeverjük, hogy mindenhol jól bevonja. Majd megszórjuk az étkezési keményítővel vagy liszttel és szinten összekeverjük.
Egy tűzálló tálat (nálam jénai) kivajazunk, beleöntjük a szilvát. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy evőkanállal szépen csipegetünk belőle, és a szilva tetejét kirakjuk vele. A barna cukorral megszórjuk. Ha nincs barna cukor, akkor jó a kristálycukor is.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult, de persze, ha úgy látjuk, hogy még a tészta nem sült át, akkor süthetünk még rajta, csak akkor érdemes letakarni, hogy ne égjen meg. Vaníliasodóval kínáljuk.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!