hirdetés

GASZTRO

Tyúkláb fánk

Ez a Csongrád megyei édesség sütőtökkel készül, ezért még a színe is olyan, mint egy tyúklábé.
Tóth-Nacsa Ági írása a Boldog Kukta blogon - szmo.hu
2014. november 10.

hirdetés

A sütőtök varázsolja sárgáva a tyúklábak belsejét is. Most elolvashatjátok és a fázisfotókkal végigkövethetitek a tyúklábak készülésének folyamatát.

tyuklab6

Hozzávalók 30 db fánkhoz

10 dkg sült tök

2 db egész tojás

hirdetés

csipet só

2 ek. porcukor

40 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz

1 dkg friss élesztő

10 dkg 20%-os tejföl

Sütéshez étolaj

Tálaláshoz fahéjas porcukor és lekvár

Elkészítés

Az alapanyagokat egy tálba öntjük és sima tésztát gyúrunk belőlük. A legegyszerűbb, ha egy kenyérsütő üstjében tesszük ezt vagy éppen egy dagasztógéppel. De kézzel is gyorsan összeáll a tészta. Majd 20 percig meleg helyen pihentetjük a fánkunk alapját. A kész tésztát lisztezett deszkán hengeres formára formázunk.

Feldaraboljuk csíkokra a tésztát. Ezeket a szeleteket tovább felezzük. Ha kellő vékonyságú hengert készítünk akkor a felezgetést megspóroljuk. Majd hengereket sodrunk a deszkán a tésztából.

Kb. 5-6 cm hosszú darabokat készítünk a tésztából és hüvelykujjnyi vastagságúakat. Egy éles késsel kb. 2 cm mélyen bevágjuk a tésztát.

tyuklab2

tyuklab3

tyuklab4

tyuklab5

Miután bevágtuk az egyik oldalon a tésztát az oldalára fordítjuk. Ilyenkor az oldalán lesz a vágás. Így hagyjuk a deszkán. Ezen az oldalon is ejtünk egy 2 cm mély bemetszést. Ez a bevágás mód ismerős azoknak, akik már tettek el kovászos vagy savanyú uborkát.

Utolsó lépésként kifordítjuk a bevágásokat Általában a vékonyabb részeket hajlítjuk lefelé. A vastagabb rész marad a láb rész és a vékonyabbakat lefelé hajtjuk. A képen így már tökéletesen látszik a csirkeláb forma.

Forró, bő olajban oldalanként 1-1 percig sütjük. Majd papírtörlőre kiszedjük és végül melegen tálaljuk egy-egy kanálka lekvárral és fahéjas porcukorra.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk