Túrógombóctorta
Na igen. A túrógombóc. Túrógombóctorta-formában. Szeretjük? Elfogyott? Ismételjük? Hát persze!
a piskótához:
22 cm-es formában sütve - plusz-mínusz 2 cm eltérés is belefér azért
4 tojásból készítünk piskótát a 8 tojásos piskóta receptje alapján, természetesen felezve a mennyiségeket.
a krémhez:
fél kg túró
1 dl tejszín (plusz még egy kevés - 0,5-1 dl - ha nagyon sűrű lenne a krém)
fél liter tej
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
4 dkg étkezési keményítő
(aki szereti, az reszelt citromhéjat is tehet bele)
a tejfölös réteghez:
50 dkg tejföl (20%-os)
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
8 g zselatin
a díszítéshez:
baracklekvár és pirított zsemlemorzsa
Elkészítés
A piskótát a recept szerint elkészítjük és félretesszük hűlni.A krémhez egy edénybe mérjük a tejet, és hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot és a keményítőt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, és amíg a krém hűl, addig a túrót a tejszínnel összekeverjük.
Tipp: aki nem szereti, ha darabos benne a túró annak javasolt egy botmixer segítségével összetörni (gyorsabb, mintha áttörnénk, és krémesebb is lesz a végeredmény).
Ha kihűlt a grízes krém, akkor összekeverjük a túróval. (ha nagyon sűrűnek érezzük, akkor önthetünk még hozzá egy kevés tejszínt, ezzel lazítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen folyós a krém, mert akkor nem fog megállni a torta). A díszítéshez ezen a ponton kell kivennünk a krémből, ha szeretnénk majd a tortát gombócokkal is díszíteni.
A kihűlt piskótát félbevágjuk, és visszatesszük a kapcsos tortaformába (már sütőpapír nélkül) megkenjük baracklekvárral, és rásimítjuk a krémet, majd a másik piskótát is megkenjük lekvárral, és ráhelyezzük a krémre. (Ezen a ponton nálam úgy alakult, hogy nem volt elég magas a tortaforma. Mivel még jött rá a tejfölös réteg, ezért úgy oldottam meg a helyzetet, hogy alufóliából egy peremet applikáltam a tortaforma köré, így meg tudtam magasítani.)
A tejfölös réteghez kézi robotgéppel összekeverjük a tejfölt a tejszínnel és a porcukorral. Kb fél dl vízben felmelegítjük a zselatint, és langyosra hűtjük (de még folyós állagú legyen) majd a tejfölös krémhez keverjük. A piskótára öntjük a tejfölös krémet, majd hűtőbe téve megvárjuk, amíg teljesen megdermed.
Ha elkészült a torta, és megdermedt a zselatinos tejfölös réteg, akkor lebontjuk a magasítást a tortaformáról (már ha szükség volt rá), és egy késsel óvatosan körbevágjuk a tortaforma mellett a tortát, hogy elváljon az oldalától.
Díszíthetjük a pirított zsemlemorzsával a torta oldalát és tetejét is tetszőlegesen, valamint a félretett túrós krémből akár gombócokat is formázhatunk rá.
Oszd meg az ismerőseiddel, ha neked is tetszett a túrógombóc torta!