Türelmetlen voltam, és különleges rakott krumpli lett belőle – némi csavarral
Rakott krumplit készíteni nem ördöngösség, és bár sokan ragaszkodnak az alap recepthez, érdemes néha egy picit megreformálni, és a saját szájízünk szerint készíteni.
(És ebből adódóan mosogatni is lényegesebben kevesebbet kell majd utána!)
Az ötlet egyfelől türelmetlenségből született. Nem akartam a tojás és krumpli külön főzésével időt vesztegetni. Másfelől meg szerettem volna, ha nem ennyire darabos az egész, és jobban összeérnek benne az ízek.
A krémesebb, szaftosabb hatásért tejszín is kerül bele, és az extra ízt a vöröshagyma adja meg.
- használjunk jó minőségű, szárazabb kolbászt, és minél vékonyabban szeleteljük, mert nem fogjuk elősütni
- burgonyából érdemesebb a piros héjút vagy a kifli burgonyát választani, mert ezek nem esnek szét úgy, mint például a sárga burgonya
-érdemes beszerezni egy kézi szeletelőt/mandolint, mert ezzel lehet igazán szép, vékony szelet krumplikat vágni
Hozzávalók:
500-600 g krumpli
150 g kolbász
1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma
1-2 csepp édesítő vagy egy kis cukor
3 db tojás
2 dl tejszín
pirospaprika
só
bors
tejföl
zsír vagy olaj
Elkészítés:
Szeletlejük fel minél vékonyabbra a kolbászt, a burgonyát és a hagymát.
Egy megfelelő méretű sütőtál aljára tegyünk egy kis zsírt vagy olajat, és kezdjük el rétegezni a három összetevőt. Krumpli, hagyma, kolbász. Legalul és legfelül is egy sor krumpli legyen. A rétegeket óvatosan sózzuk és borsozzuk is.
Tegyük alufóliával lefedve, 40 percre, 200 fokos sütőbe.
Közben keverjünk össze a tojásokat tejszínnel, sóval, borssal, édesítővel és pirospaprikával, és a 40 perc után öntsük rá a keveréket a burgonyánkra. Az egész tetejére jöhet még egy kis tejföl és bors, és alufólia nélkül mehet vissza a sütőbe 180 fokra.
Süssük addig, míg megsül a tejszínes-tojásos rész is, és megpirul picit a teteje.
Mivel nem főtt tojást karikáztunk bele, teljesen más lesz az állaga, és jobban egyben maradnak a szeletek is. Ízében viszont semmi hiányt nem tapasztalunk majd!
Kínálhatunk mellé tejfölt vagy céklát is.
Nektek van valami titkos összetevőtök a rakott krumpliba?