Tortilla helyett – hamburger Mexikóból
Beszereztem egy finom zöld és chilipaprikás cheddar sajtot illetve egy üveg jalapeno paprikát, amit rögtön ki kellett próbálni. Emellett találtam egy új hamburger zsemle receptet itt - nem mintha nem lett volna megelégedve az előzőekkel-, ami mindkettőnknek nagyon ízlett és legközelebb is ezt fogom választani.
A lágyabb tésztája miatt egyáltalán nem tömör, kicsit elterül kelés közben, ami azért jó, mert laposabb, de nagyobb zsemlét kapunk. Nem a zsemle ízére emlékeztet minket, egy kicsit édes és sokáig puha marad. Zöldségek helyett paradicsom salsát készítettem.
Hamburger zsemle (8db):
2 bögre tk. tönkölybúzaliszt
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1/3 bögre BL80 fehér liszt
1 nagy tojás
3 ek. meleg tej
3/4 bögre meleg víz
2,5 ek. cukor
1 csomag (7g) instant élesztő
1,5 tk. só
2,5-3 ek. vaj
a tetejére: 1 tojás felverve, szezámmag
Csípős húspogácsa (8db):
500 g darált sertéshús
2 g. fokhagyma
üveges jalapeno paprika
jalapeno hot sauce (Heinz)
só, bors
fűszerpaprika
1 ek. mustár
2 ek. olívaolaj
a tetejére: zöld és chilipaprikás cheddar sajt (de jó a sima is)
Paradicsom salsa:
3 paradicsom
1/2 kaliforniai paprika
1 kicsi lilahagyma
1 marék bazsalikom
2 ek. balzsamecet
1 ek. extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítés
A zsömle összes hozzávalóit tegyük egy tálba és jól dolgozzuk össze. A legjobb dagasztógéppel csinálni, mert egy kicsit lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk. Amikor már összegyúrta, adjuk hozzá kanalanként a vajat, és dolgoztassuk 8-10 percig. Kivajazott kelesztőtálba, hagyjuk duplájára kelni.
Osszuk el 8 egyenlő részre, gyúrjuk át egy picit, majd vegyük a markunkba és formázzunk belőle zsemlét. Alulról felfele a gombóc közepe irányába húzzuk a tésztát, körbe-körbe, így kialakítva a zsemleformát, majd a munkalapra téve, a markunk segítségével alakítsunk még rajta, ha szükséges, úgy, hogy nem nyomjuk rá, csak gömbölyítjük körbe-körbe. Zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Hagyjuk 20-25 percig pihenni, kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 percig süssük. Hagyjuk egy picit hűlni, ezután vágjuk ketté.
A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, illetve a csípősségét állítsuk be, mert nem mindenki szereti, ha túlzásba visszük. Törjük hozzá a fokhagymát, majd jól dolgozzuk össze. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk belőle gombócokat, majd lapítsuk le, és alakítsuk pogácsa alakúra. Kevés olajon süssük meg mind a két oldalát. Reszeljünk a tetejére cheddar sajtot és előmelegített sütőbe süssük addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.
A paradicsomot, a paprikát és a hagymát a lehető legapróbbra kockázzuk fel. A bazsalikomot daraboljuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, locsoljunk rá olívaolajat és balzsamecetet.
Összeállítás
A hamburger zsemléket vágjuk ketté. Az aljára tegyünk 1-2 kanál salsát, helyezzük el rajta a húspogácsát, és tegyük rá a tetejét. Nem túl nagyok lesznek, ezért nincs is szükség ennél több zöldségre vagy bármilyen hozzávalóra.
Ha szívesen megkóstolnád, nyomj egy lájkot!