/gasztro/tortilla-helyett-hamburger-mexikobol/
hirdetés

GASZTRO

Tortilla helyett – hamburger Mexikóból

A hagyományos saláta, uborka és csalamádé helyett próbáljátok ki a hamburgert mexikói ízekkel!!
Link másolása

hirdetés

Beszereztem egy finom zöld és chilipaprikás cheddar sajtot illetve egy üveg jalapeno paprikát, amit rögtön ki kellett próbálni. Emellett találtam egy új hamburger zsemle receptet itt - nem mintha nem lett volna megelégedve az előzőekkel-, ami mindkettőnknek nagyon ízlett és legközelebb is ezt fogom választani.

A lágyabb tésztája miatt egyáltalán nem tömör, kicsit elterül kelés közben, ami azért jó, mert laposabb, de nagyobb zsemlét kapunk. Nem a zsemle ízére emlékeztet minket, egy kicsit édes és sokáig puha marad. Zöldségek helyett paradicsom salsát készítettem.

hambi5

Hozzávalók

Hamburger zsemle (8db):

hirdetés

2 bögre tk. tönkölybúzaliszt

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

1/3 bögre BL80 fehér liszt

1 nagy tojás

3 ek. meleg tej

3/4 bögre meleg víz

2,5 ek. cukor

1 csomag (7g) instant élesztő

1,5 tk. só

2,5-3 ek. vaj

a tetejére: 1 tojás felverve, szezámmag

hambi1

Csípős húspogácsa (8db):

500 g darált sertéshús

2 g. fokhagyma

üveges jalapeno paprika

jalapeno hot sauce (Heinz)

só, bors

fűszerpaprika

1 ek. mustár

2 ek. olívaolaj

a tetejére: zöld és chilipaprikás cheddar sajt (de jó a sima is)

hambi4

Paradicsom salsa:

3 paradicsom

1/2 kaliforniai paprika

1 kicsi lilahagyma

1 marék bazsalikom

2 ek. balzsamecet

1 ek. extra szűz olívaolaj

só, bors

Elkészítés

A zsömle összes hozzávalóit tegyük egy tálba és jól dolgozzuk össze. A legjobb dagasztógéppel csinálni, mert egy kicsit lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk. Amikor már összegyúrta, adjuk hozzá kanalanként a vajat, és dolgoztassuk 8-10 percig. Kivajazott kelesztőtálba, hagyjuk duplájára kelni.

Osszuk el 8 egyenlő részre, gyúrjuk át egy picit, majd vegyük a markunkba és formázzunk belőle zsemlét. Alulról felfele a gombóc közepe irányába húzzuk a tésztát, körbe-körbe, így kialakítva a zsemleformát, majd a munkalapra téve, a markunk segítségével alakítsunk még rajta, ha szükséges, úgy, hogy nem nyomjuk rá, csak gömbölyítjük körbe-körbe. Zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük.

hambi1

hambi3

Hagyjuk 20-25 percig pihenni, kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 percig süssük. Hagyjuk egy picit hűlni, ezután vágjuk ketté.

A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, illetve a csípősségét állítsuk be, mert nem mindenki szereti, ha túlzásba visszük. Törjük hozzá a fokhagymát, majd jól dolgozzuk össze. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk belőle gombócokat, majd lapítsuk le, és alakítsuk pogácsa alakúra. Kevés olajon süssük meg mind a két oldalát. Reszeljünk a tetejére cheddar sajtot és előmelegített sütőbe süssük addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.

A paradicsomot, a paprikát és a hagymát a lehető legapróbbra kockázzuk fel. A bazsalikomot daraboljuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, locsoljunk rá olívaolajat és balzsamecetet.

hambi6

Összeállítás

A hamburger zsemléket vágjuk ketté. Az aljára tegyünk 1-2 kanál salsát, helyezzük el rajta a húspogácsát, és tegyük rá a tetejét. Nem túl nagyok lesznek, ezért nincs is szükség ennél több zöldségre vagy bármilyen hozzávalóra.

Ha szívesen megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk