hirdetés

GASZTRO

Töltött pogácsakosárkák

Hagymával, baconnel, gombával és sok-sok sajttal töltve.
Alexa receptje a Nem vagyok mesterszakács blogon - szmo.hu
2015. május 11.

hirdetés

Már kicsit vicces, hogy azzal kezdem a posztot, hogy hirtelen ötlettől vezérelve készítettem ezt az ételt. Pedig most is így van. Pizzát ígértem a családnak, jobban mondva újfent pizzát követeltek, de amikor benéztem a hűtőbe, akkor több olyan hozzávaló is rám kacsintott, mely valami még kreatívabb megoldásra késztetett.

Le sem tagadhatnám, hogy szenvedélyesen szeretek leveles pogácsát sütni, hiszen számtalan – saját fejlesztésű – receptem található az oldalon, melyeket itt gyűjtök. Szóval, gondoltam egyet, és a pizzából leveles pogácsa lett. Nem is akármilyen. Nem regélek többet a motivációról, inkább jöjjön a recept.

toltottpogi2

Hozzávalók 12 kosárkához és 9 pogácsához

az alaptésztához:

hirdetés

30 dkg átszitált finomliszt

2 dkg friss élesztő

1 dl langyos tej

1,5 dl tejföl

1 tojássárgája

6 dkg olvasztott, de nem meleg vaj

1 teáskanál porcukor

2 teáskanál finomszemcsés tengeri só

a hajtogatáshoz:

4 dkg olvasztott vaj

15 dkg enyhén füstölt sajt finomra reszelve

toltottpogi15

a kenéshez és a szóráshoz:

1 tojásfehérje

15 dkg Gouda vagy más jól olvadó sajt (Ementáli Edami stb.) finomra reszelve

a hagymás baconös töltelékhez:

10 dkg bacon

½ fej új főzőhagyma

2 dkg vaj

3 dkg reszelt Gouda sajt

a pirított gombás töltelékhez:

15 dkg barna csiperke apróra vágva

½ fej új főzőhagyma

2 dkg vaj

½ teáskanál morzsolt kakukkfű

3 dkg reszelt Gouda sajt

Elkészítés

A hagymás baconös töltelékhez felforrósított vajban enyhén megpirítottam a bacont. Csak annyira, hogy részben kiengedje a zsírját, de ne piruljon túl. Hozzáadtam a hagymát, és együtt megdinszteltem, majd lehúztam a tűzről. Amikor meghűlt, elkevertem a sajttal.

Majd elkészítettem a pirított gombás tölteléket is. Felforrósított vajba belemorzsoltam a kakukkfüvet, majd megdinszteltem benne a hagymát. Hozzáadtam a gombát és megpirítottam. Elfőztem a levet, melyet eresztett, sóztam, borsoztam, és lehúztam a tűzről. Amikor meghűlt elkevertem a sajttal.

toltottpogi4

toltottpogi5

Összeállítottam a tésztát a leveles pogácsa alapreceptem szerint. A cukorral tejben megfuttattam az élesztőt, majd az összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát. 10 percig pihentettem ruhával letakarva mielőtt megdagasztottam. Könnyedén, de alaposan, fényesre, hólyagosra. Most 40 percig kelesztettem dagasztás után, és 20 percenként hajtogattam meg. Minden hajtogatásnál vékonyra, 1 cm magasra nyújtottam ki.

Az utolsó kelesztés után is 1 cm magasra nyújtottam ki, és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 24 korongot szaggattam ki. A leeső tésztát óvatosan összegyúrtam, ezt is felhasználtam a 24 korong kiszúrásához. 12 korongot kiszúrtam a közepén 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A maradék tésztát is ezzel a szaggatóval szúrtam ki.

toltottpogi7

toltottpogi8

toltottpogi9

toltottpogi12

toltottpogi13

Sütőpapírral bélelt tepsire elrendeztem a 12 korongot, amelyiket nem szúrtam ki. Megkentem felvert tojásfehérjével és ráillesztettem a 12 kiszúrt korongot. A kosár széleit is megkentem tojásfehérjével. Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem 9 kicsi korongot, megkentem tojásfehérjével és a másik 9 kis korongot a tetejére illesztettem – ráültettem - és megszórtam reszelt sajttal. 6 kosárkát a baconös, 6 kosárkát a gombás töltelékkel megtöltöttem, és megszórtam reszelt sajttal.

Csak addig kelesztettem, amíg mind a két tepsi finomsággal elkészültem, plusz amíg a sütőt 200 C fokra felmelegítettem. Az előmelegített sütőben a kosárkákat 18 percig, a pogácsákat 15 percig sütöttem középső bordamagasságon. Kicsit hagytam hűlni, de langymelegen már tálra rendeztem, és felkínáltam a családnak, mert a leveles pogácsa langyosan a legfinomabb.

toltottpogi3

Mutatós, finom és különleges leveles pogácsa kosárkákat alkottam, mely uzsonnára, vendégvárásra is kiváló. Számtalanféle töltelékkel elkészíthető, nekem éppen ezek a hozzávalók voltak kéznél. Egészen biztos, nem utoljára készítettem, már alig várom a következő alkalmat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk