/gasztro/teljes-kiorlesu-egeszseges-fagyitolcser-hazilag/
hirdetés

GASZTRO

Teljes kiőrlésű, egészséges fagyitölcsér házilag

Egészséges, energiaszegény fagyikat már sok helyen lehet kapni, de tölcsért nem. Viszont otthon könnyen elkészíthetitek.
Andrea cikke a Salátagyár blogon - szmo.hu
2015. március 07.

Link másolása

hirdetés

Nem tudom, hogy hogy vagytok vele, de nekem már elég régóta piszkálja a fantáziámat az a kérdés, hogy ha egy fagyizóban van cukormentes fagyi, akkor miért nincs egészséges, cukor­ és fehérliszt mentes tölcsér hozzá? Vagy ti hogy csináljátok? Mindig kehelybe kéritek a gombócokat? Mert én

bizony nem.

A fagyi az úgy az igazi, ha tölcsérbe adják, és együtt lehet ropogtatni az olvadozó édességgel. Legalábbis szerintem. Ha poharasat akarok, akkor az már legyen inkább fagyikehely, na abból meg már tutira nincs ártatlan verzió…

tolcser4

hirdetés

Ezt itt két hamvába holt próbálkozás után műveltem egy normál tölcsérrecept alapján. Az egész egyébként egyszerűbb és gyorsabb volt, mint először gondoltam volna. Sütéssel együtt úgy kb. fél óra alatt készen lettem. Az elektromos ostyasütőt Szilvitől kaptam, nélküle ez a bejegyzés nem készülhetett volna el.

Hozzávalók (7 db tölcsérhez)

50 gramm Graham liszt

50 gramm zabpehely liszt (kávédarálón finomra őrölt zabpehely)

50 gramm olvasztott kókuszzsír

2 tojásfehérje kissé felverve, hogy elveszítse kocsonyás állagát

25 gramm stevia por (vagy 50 gramm nyírfacukor)

késhegynyi sütőpor

csipet só

Elkészítés

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Az elektromos ostyasütőt bemelegítjük, majd a tésztából kiveszünk kb. háromnegyed evőkanálnyit és a sütő közepére helyezzük. Ez után a sütő tetejét egy határozott mozdulattal lezárjuk és várunk kb. 2 percet, amíg egyenletes barnára megsül a tészta.

Közben kiterítünk egy tiszta konyharuhát a kezünk ügyébe és odakészítjük az ostyasütőhöz tartozó tölcsér formázót. Egész pontosan erre a “szerszámra” gondolok:

tolcser3

Ha megsült a tészta, egy határozott, de óvatos mozdulattal (pl. műanyag palacsintsütő késsel) lehúzzuk a sütő felületéről és a tiszta konyharuhára helyezzük. A tölcsérformát az ostyalap szélére helyezzük és a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük (vigyázat, forró!).

Majd kb.1­-2 percig tartjuk, amíg az addig forró és puha tészta kihűl és megszilárdul, így tartva meg a tölcsérformát. Az alját érdemes még forrón összecsípni vagy olvasztott csokival kitölteni, így a fagyi majd nem folyik ki belőle.

tolcser1

Ezt a gyakorlatsort pedig addig ismételgetjük, amíg elfogy a tészta. A monoton sütési hadművelet közben már lehet is tervezgetni, milyen fagyi kerüljön bele…


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk